PRVA EPIZODA...

Navijački krik s Anfielda odjeknuo svijetom

08.02.2016 u 09:49

Bionic
Reading

Po prvi puta u više od 120 godina klupske povijesti navijači Liverpoola su napustili utakmicu prije njezinog isteka

Navijači Liverpoola odlučnom su akcijom započeli široku debatu po pitanju enormnih cijena ulaznica s kojima se sve teže nose. Iduće sezone najskuplja će iznositi 77 funti, godišnje će prvi puta otići iznad 1000 funti i navijački lideri pokrenuli su bunu.

Enough is enough, You greedy bastards enough is enough,' orilo se mitskim stadionom kada je desetak tisuća navijača ustalo i iz protesta napustilo stadion. S njima su izašle klupske legende Jamie Carragher i Roy Evans, a od ostalih veličina engleskog nogometa prvi im je neskrivenu podršku pružio Alan Shearer.

Na početku utakmice krvavo crvenu ikonografiju navijačkog Kopa zamijenile su crne zastave, atmosfera je bila još slabija nego inače, i sve je eskaliralo u 77. minuti kada se s Kopa i Main Standa slilo 10 tisuća nezadovoljnih.


Engleski navijač je konj navikao na batine... Ulaznice mu poskupljuju iz sezone u sezonu, nemoćno gleda kako se tribine doslovno pretvaraju u kazališta. Nekada moćni navijački roar pretvorio se (na Anfieldu također) u 'prdac ptičice', navijači postoje još samo na papiru. Niti golema većina gledatelja navija, niti ih gazde smatraju ičim više od - konzumenata. Koje treba iscijediti što je brže i efikasnije moguće, a da se ne dogodi pobuna.

U Liverpoolu su malo pretjerali i sad su u problemima. PR katastrofa puknula im je usred hrama na koje su im protivnici nekada izlazili s rezultatom 0:2 u glavi. Navijačima nitko ne može objasniti da karte ovoga ljeta poskupljuju. One sada trebaju postati jeftinije! Liverpool širi stadion, a liga je potpisala TV ugovor vrijedan preko 8 milijardi funti. Novca ima više nego ikad, a novim poskupljenjem klub će od navijača zaraditi oko 2 milijuna funti. Sitniš u kontekstu vođenja takvog kluba. Pola godišnje plaće prosječnog igrača. Dvadesetina iznosa plaćenog za jednog Bentekea... Desetina iznosa koja će se na tom transferu izgubiti... Sramotna pohlepa!


Svi navijači vrte isti film. Plaču nad izgubljenom generacijom koju su u vrijeme odvratno skupog modernog nogometa zamijenili turisti koji će ulaznicu platiti koliko treba. Nariču nad nekadašnjim sloganom From father to son koji s ovim cijenama ulaznica zvuči groteskno. Ustali su kako bi spriječili novi masakr navijačkog mentaliteta u nogometom zaluđenom gradu i obećaju - nećemo stati. Navijačke središnjice fokus su namjestile na oglede protiv Chelseaja i Cityja na domaćem terenu. Kako će novi protesti izgledati - vidjet će se. Ukoliko američki vlasnici, koji nisu očekivali ovakav otpor 'sasvim običnom' poskupljenju karata, ne procjene da vrijednost branda pada i da ne treba dodatno potpirivati vatru, te odustanu od najavljenih poskupljenja.

Navijači koji su napustili stadion u svojim komentarima govore o ponosu i višem cilju. Liverpool je u preostalih 15 minuta koje nisu vidjeli uspio prosuti prednost 2:0 protiv očajnog Sunderlanda. Pripremaju se na nove pokušaje plasiranja aperkata u čvrstu bradu modernog nogometa i svjesni su da se bodu s rogatim. Ali odlučni su u namjeri da 'pohlepnim gadovima' pokažu da im plan neće proći bez otpora. A dobit će koliko su zaslužili. Ako 10.000 bijesnih na idućoj utakmici postane 20, pa zatim i 25, uspjet će! Ne samo pravda, već i logika, na njihovoj su strani. Ali to danas nije dovoljno. Sve se mora zaslužiti odlučnošću, pameću i strpljenjem. A ni onda ne postoje garancije...