UŽASAN SKANDAL

Nakon riječi slavne sportašice Simone Biles u Senatu, trese se cijela Amerika; optužila FBI za zataškavanje gnjusnih zločina

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: SAUL LOEB / AFP / Profimedia

Ponajbolja gimnastičarka svijeta Simone Biles u srijedu je emotivnim svjedočenjem u američkom Senatu optužila FBI za zataškavanje i 'zatvaranje očiju' dok ju je Larry Nassar zlostavljao, kao i stotine drugih sportašica

'Nismo uspjeli i zaslužujemo odgovore. Zaista se čini da je i FBI uključen u zataškavanje, kao i čelništvo Američkog gimnastičkog savez', rekla je Biles pred Odborom za pravosuđe Senata, gdje se pojavila s još tri sportašice - Aly Raisman, McKayla Maroney i Maggie Nichols.

Biles (24) je vlasnica čak 32 olimpijske i svjetske medalje.

Do istrage u Senatu je došlo nakon što je glavni inspektor Ministarstva pravosuđa Michael Horowitz u srpnju izdao oštro izvješće u kojem je FBI osuđuje zbog neuspjeha u istrazi zlostavljanja sportaša, te zbog niza pogrešaka koje su dopustile da se zlostavljanje nastavi mjesecima nakon prvotnog otkrića.

Horowitz će također svjedočiti u srijedu, kao i direktor FBI -a Chris Wray, za kojeg se očekuje da će se suočiti s oštrim ispitivanjem senatora zbog čega njegovi agenti koji su loše vodili istragu nikada nisu krivično gonjeni zbog toga.

Istraga FBI -a protiv glavnog liječnika gimnastičkog saveza Nassara započela je u srpnju 2015., nakon što je predsjednik i izvršni direktor američke gimnastike Stephen Penny prijavio optužbe terenskom uredu FBI -a u Indianapolisu i agentima dostavio imena tri žrtve spremne na razgovor. Nassar je oduđen na 60 godina zatvora 2017. godine zbog posjedovanja i distribuiranja dječje pornografije, a potom je osuđen na čak 175 godina robije zbog seksualnog zlostavljanja stotine gimnastičarki, među kojima je bila i Biles.