judo, mediteranske igre

Nakon poraza u prvom nastupu svi bi 'potonuli', ali Iva Oberan smogla je snage i na kraju stigla do brončane medalje

30.06.2022 u 19:22

Bionic
Reading

Hrvatska džudašica Iva Oberan vraća se s Mediteranskih igara u Alžiru s brončanim odličjem osvojenim u kategoriji do 63 kg, dok je Laru Cvjetko na putu do borbe za medalju zaustavila diskvilifikacija u polufinalu.

Oberan je u prvom nastupu poražena od Kosovarke Laure Fazliu, ali je Dubrovčanka kroz repesaž, pobjedom nad Francuskinjom Melodie Turpin došla do borbe za broncu. U toj je borbi marokanska predstavnica i aktualna afrička doprvakinja Sarah Harachi zaradila tri opomene, što je donijelo brončanu medalju mladoj Dubrovčanki.

'Još uvijek sam pod dojmom i mislim da ću sutra shvatiti koliko je ovo velik rezultat. Mediteranske igre su jedno od natjecanja za koje se spremam cijele godine i na najbolji način se vraćam kući, s medaljom', izjavila je presretna Iva, kod koje je ipak ostao i mali žal za prvom borbom u kojoj je upisala poraz od europske doprvakinje.

'Iva je i ovom medaljom potvrdila svoju kvalitetu, a drago mi je da je uspjela odraditi dobar dan na velikom natjecanju. Odlično je što je ostala mirna i nakon prve borbe, kada je možda i dvojbeno izgubila, te je pokazala kako se bori za pobjedu na pravi način', zadovoljno je ustvrdio izbornik Dean Ilić.

U finalnom bloku je trebala nastupiti i Lara Cvjetko, koja se pobjedom 'ipponom' protiv Portugalke Joane Crisostomo probila u polufinale, gdje ju je čekala Tunižanka Nihel Landolsi.

'I danas je Lara jako dobro radila, bila u kontroli polufinalne borbe, ali joj se dogodila nesmotrenost, da je napravila polugu na laktu u stojećem stavu (waki gatame), što je zabranjeno te je zbog toga diskvalificirana (hansoku-make) i nije imala pravo daljnjeg nastupa', objasnio je Larin klupski trener iz JK Solin Dragan Crnov.

Tako je jedna od najperspektivnijih hrvatskih džudašica završila Mediteranske igre na petom mjestu.

U petak, 1. srpnja, će od hrvatskih predstavnika na tatami izaći Petrunjela Pavić (do 78 kg), Ivana Maranić (preko 78 kg), Marko Kumrić (do 100 kg) i Marcel Škalec (preko 100 kg).