SRPSKI ČUDOTVORAC

Najveći svjetski nogometni misionar

20.03.2010 u 07:40

Bionic
Reading

Poznata sportska obitelj Milutinović iz srpskog mjesta Banija Bašta najdulje će ostati u sjećanju po genijalnom treneru Bori, koji je na Svjetskim prvenstvima vodio čak pet različitih zemalja. Zbog toga su ga diljem svijeta zvali Miracle Maker, Čudotvorac

Trojica braće, Boro, Miloš i Milorad igrali su u isto vrijeme u Partizanu, a tada im je nogometna sudbina namijenila različite priče. Miloš će ostati upamćen kao jedan od najboljih strijelaca u povijesti crno-bijelih, ali Boro je priča za sebe i u kontekstu svjetskog sporta uopće.

Najmlađi Milutinović, punog imena Velibor, igračku karijeru završio je u meksičkom Pumasu, gdje je započeo i trenerski put. U pet sezona uzeo je nacionalnu i kontinentalnu titulu i zaslužio si mjesto na prvoj izborničkoj klupi.

Godine 1983, odlučeno je da će Meksiko od Kolumbije preuzeti ulogu domaćina idućeg SP-a i tamošnji savez najpopularniju igračku dao je u Milutinovićeve ruke. Sastav je predvodio sjajni Realov napadač Hugo Sanchez, a Meksiko je dogurao do četvrtine finala gdje ih je nakon penala izbacila Zapadna Njemačka. Narod je 'proplakao', Boro je otišao.

Četiri godine kasnije, na SP-u se pojavio s Kostarikom gdje je prvi put jedna srednjoamerička momčad pobijedila dvije europske selekcije. Pobjeda protiv Švedske osigurala mu je prolaz u drugu fazu, a strijelac trijumfalnog gola bio je tadašnji napadač Dinama Hernan Medford. U osmini finala izbacila ih je Čehoslovačka i ponovno je došlo vrijeme za pakiranje kofera.

Nakon kratke pauze otišao je u SAD i ponovno stao na čelo domaćina SP-a. Trećim mjestom u skupini opet je prošao u drugi krug, ali tamo ih je čekao kasniji prvak Brazil koji je prošao golom Bebeta. Četiri godine kasnije, do Francuske je doveo nigerijske 'superorlove' koji su pokazali možda najviše u svojoj povijesti. Nakon prva dva kola su zaludili nogometne gurmane, ali u osmini finala ih je Danska naučila lekciji i pokazala da će još morati učiti.

Godine 2002,  u Japan je došao kao selektor Kine. Peta različita reprezentacija u pet velikih natjecanja, rekord koji će teško itko ikada srušiti. Milijardu i pol ljudi nadalo se da će nastaviti i savršen niz prolazaka kroz skupine, ali Kinezi nisu bili dorasli suparnicima i nakon gol-razlike 0:9 pognutih su se glava vratili kući.

Milutinović se nije predao; nakon toga debakla vodio je još Honduras, Jamajku i Irak, ali ne u razdobljima kada su se ovi borili za nastupe na svjetskim smotrama. Trenutačno, sa 65 godina na leđima, živi u Meksiku sa ženom i možda čeka novu priliku.