CRUYFF I PRIJATELJI

Najveći ponosi Katalonije

26.11.2010 u 09:20

Bionic
Reading

Barcelona upravo prolazi kroz najplodonosnije razdoblje svoje povijesti. Ipak, jasno je da su katalonski navijači i ranije imali za kime ludovati. Evo petorice najistaknutijih

Johan Cruyff (1973 – 1978, 184 nastupa, 63 gola)

U poplavi sjajnih igrača najvažniji kriterij za ovaj izbor je dugovječnost. Ipak, ne može se napisati ništa o Barceloni a da u prvom planu ne bude Johan Cruyff. Čim je došao genijalni Nizozemac je osvojio srca navijača izjavom da nikada ne bi mogao igrati za klub koji je povezan s diktatorom Francom, jasno aludirajući na Real. Sinu je dao katalonsko ime Jordi, a Barceloni donio po jedan naslov i kup. Vratio se kao trener i uzeo četiri prvenstva u nizu, a najveća zasluga mu je vizionarski projekt omladinske škole koja rezultira današnjom dominacijom Barce i Španjolske. Njegova ideja je bila da svi uzrasti desetljećima igraju 4-3-3 dok im taj plemeniti sustav nije postao automatika, u čemu danas svi uživamo. Zabio je možda i najljepši gol u povijesti kluba, pogodak petom Atleticu, poznat kao nemogući Cruyyfov gol.

Ladislav Kubala (1951 – 1961, 256 nastupa, 196 golova)

Jedan od velikana kojemu je ratni vihor obilježio karijeru: Slovak koji je u karijeri igrao za ČSSR, Mađarsku i Španjolsku, te za Europu i Kataloniju. U Barcu je došao 1950, a debitirao tek godinu kasnije. 1952. ga je shrvala tuberkuloza, ali vratio se kao da ju nikada nije ni imao i u idućih osam godina prokrčio put prema naslovu najboljeg igrača Barce u povijesti, priznanja koje mu je uručeno 1999. na 100. obljetnicu kluba. Bio je sjajan izvođač slobodnjaka, a kada ga je veliki Helenio Herrera izostavio iz momčadi, zbog čega ih je Real razorio u Kupu prvaka, sjajnom treneru uslijedio je otkaz. Osvojio je četiri prvenstva, pet kupova i dva kupa velesajamskih gradova. U dva je navrata bio i trener Barcelone, ali bez uspjeha. Umro je prije osam godina u Barceloni.

Lionel Messi (2004 -, 230 nastupa, 146 golova)

Argentinsko 'živo srebro' je istinsko dijete Barcelone i ovim tempom bi sa 26 ili 27 godina mogao postati najbolji strijelac u povijesti kluba. O njemu se puno zna, a gotovo svakim tjednom biografija ovog 23-godišnjaka dobiva novo poglavlje. Mnogi ga već uspoređuju s najvećima. Osvojio je već 13 naslova s klubom i večeras će predstavljati najveću prijetnju Casillasu. Prvi gol za Argentinu zabio je Hrvatskoj u Baselu, a iako ga mnogi sunarodnjaci i dalje osporavaju zbog nešto slabijih igara u bijelo-plavom dresu, on je i pod zastavom bio omladinski prvak svijeta i olimpijski pobjednik.

Migueli (1973 – 1988, 548 nastupa, 27 golova)

Rekorder po broju nastupa za klub svih vremena. Stoper kojega su zbog fizičke snage zvali Tarzan puno je desetljeće i pol bio nezamjenjivi prvotimac Barce. Mnogi nasljednika vide u Carlesu Puyolu, ali čak niti današnji kapetan nije dostigao navijačko poštovanje u kojemu uživa Migueli jer je finale Kupa kupova protiv Fortune Düsseldorf igrao sa slomljenom ključnom kosti. Barcelona je dobila kup i veliku legendu. Ukupno je uzeo 11 velikih naslova, a dva je puta proglašavan i najboljim Španjolcem, što braničima nikada nije lako.

Xavi (1998 -, 541 nastup, 54 gola)

Xavi i Iniesta, Iniesta i Xavi, teško je odlučiti među najboljom veznom osovinom u povijesti nogometa, ali Xavi ima nešto dulji staž i početkom iduće godine će, ako se ne ozlijedi, postati igrač s najviše nastupa u povijesti kluba. Od 11. godine je u svim selekcijama kluba, od 17 u svim generacijama Španjolske, za koju je sa 30 godina upisao već 97 nastupa. Nositelj igre je postao nakon ozljede današnjeg trenera Guardiole i tu ulogu nije napustio od prošlog stoljeća. U svakoj milisekundi on je slobodan i unaprijed zna kamo će s loptom kada ona dođe. Ima fascinantan postotak točnih dodavanja i napadači se mogu pouzdati da će s njim u momčadi stvoriti pregršt prilika. Da ih je više, nogomet bi bio puno plemenitija igra. U posljednje tri godine dosta i zabija, polovinu ukupnih golova u karijeri zabio je u tom razdoblju.