IMA LI BUDŽET LIMITA?

Najveće pojačanje u povijesti Man. Cityja je - šeik

18.05.2012 u 08:45

Bionic
Reading

Manchester City je nakon 44 godine engleski prvak. U klupske prostorije 'građana' stigao je treći naslov kojeg ne bi bilo bez arapskih milijuna. Ogromna ulaganja urodila su plodom u četvrtoj sezoni otkada je klub došao u vlasništvo šeika Mansura bin Zajeda al Nahjana

Peti sin emira Abu Dabija i njegove supruge Fatime u kolovozu 2008. postao je najveće pojačanje u povijesti premierligaša iz Manchestera. On nije bio talentirani mladić s fenomenalnim golgeterskim sposobnostima nego 38-godišnjak u odijelu i kravatom koji je  donio milijune eura. Novac je ionako postao najvažnije sredstvo u modernom nogometu koji nekada moćne klubove opet može učiniti velikima. A arapski šeik ga je imao koliko god je trebalo.

Iza njega je stajao imetak vrijedan 16,5 milijardi eura koji je iz godine u godinu rastao zbog uspješnih poslovnih poteza od kojih treba istaknuti one oko brojnih investicijskih fondova. Djelić toga bogatstva šeik je odlučio uložiti u nogomet, a na sreću fanova Cityja, baš u njihov Manchester.

Prvo je iskeširao oko 250 milijuna eura da bi cijeli klub stavio pod svoje vlasništvo, a zatim je otvorio blagajnu i krenuo u šoping po europskim tržnicama. U prvoj sezoni (2008/09) mirisu arapskog novca nisu odoljeli Robinho (43), Jo (24), Nigel De Jong (18,5), Wayne Bridge (13)… ukupno je isplaćeno 157 milijuna eura za odštete.

Godinu dana kasnije na zvijezde je utrošeno 147 milijuna eura, a najskuplji dragulji su bili Carlos Tevez (29), Emmanuel Adebayor (29), Joleon Lescott (27,5), Roque Santa Cruz (21,2) i Kolo Toure (18,7).

Ni u sezoni 2010/11. šeik se nije smirio i pretvorio u škrca. I dalje se trošilo, ali sada rekordnih 182 milijuna eura za igrače poput Edina Džeke (37), Yaya Tourea (30), Marija Balotellija (29,5), Davida Silve (28,75), Aleksandra Kolarova (22,7), Jamesa Milnera (22)…

I na kraju, u četvrtoj godini vladavine bogatog Arapina iznos potrošen na nove igrače je bio 'skroman' - 99 milijuna eura - a najskuplji su bili Kun Agüero (45) i Samir Nasri (27,5).

Kao nagrada za gotovo 600 milijuna eura uloženog novca samo na pojačanja stigao je i taj dugo očekivani naslov engleskog prvaka. Otok je pokoren, a sada će Mansur bin Zajed al Nahjan krenuti u osvajanje europskog prijestolja i tko zna koliko će duboko posegnuti u blagajnu da kupi ono što mu treba za taj cilj.

Mnogima je to neshvatljiva rastrošnost ako se zna da je multimilijarder u četiri godine uživo gledao samo jednu utakmicu (Liverpool) svoje igračke na koju je potrošio već više od milijardu eura.