reli monte carlo

Najprestižniji reli na svijetu dobio novog rekordera, hrvatska posada Prodan - Raštegorac završila osma u svojoj klasi

24.01.2021 u 16:34

Bionic
Reading

Francuz Sebastien Ogier (Toyota) ostvario je rekordnu osmu pobjedu na reliju u Monte Carlo, dok je hrvatska posada Viliam Prodan i Zoran Raštegorac u Ford Fiesti zauzela 52. mjesto.

Sedmerostruki svjetski prvak je tako postao najuspješniji vozač na jednom od najprestižnijih relija na svijetu. Do sada je dijelio prvo mjesto sa sedam pobjeda u Kneževini sa Sebastienom Loebom.

Ogier je do jubilarne 50. pobjede u Svjetskom prvenstvu stigao sa 32.6 sekundi prednosti ispred momčadskog kolege Britanca Elfyna Evansa, dok je prošlogodišnji pobjednik Monte Carla Belgijanac Thierry Neuville u Hyundaiju i20 bio treći sa više od minute zaostatka.

'Jako sam sretan, automobil je bio sjajan. Skoro imam suze u očima, mislim da je bila dobra odluka utrkivati ​​se još godinu dana ', rekao je Ogier koji je prije godinu dana najavio odlazak u mirovinu, ali se ipak predomislio.

Posljednjeg dana relija zbog Covid -19 pravila nastupilo je samo prvih 50 tako da hrvatska posada Viliam Prodan i Zoran Raštegorac nije vozila zadnjeg dana relija.

Da je prvog dana bilo malo više sreće te da prvi brzinac nisu zaključili sa sedam minuta zaostatka koliko im je trebalo da promjene probijenu gumu, sasvim sigurno bili bi bolje plasirani.

Na koncu je hrvatska posada iz AK Opatija Motorsport u Ford Fiesti Rally4 na prvoj stanici ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva zauzela je 52. mjesto, te osmo u svojoj klasi.

'Uspjeli smo, sretni smo i ponosni. Nažalost, ona guma nas je koštala plasmana u prvih 50. Osmi smo u svojoj klasi i možemo biti jako zadovoljni s nastupom', objavio je Prodan na društvenim mrežama.

'Cilj je bio prvih pet u klasi, što i ne bi bilo nemoguće da su nas malo poslužili vremenski i uvjeti na cesti. Prvog dana natjecanja pokazali smo da možemo, da Hrvatska zna, da imamo pulene i da možemo visoko', dodao je.

U ukupnom poretku vodi Ogier sa 30 bodova, Evans na drugom mjestu ima 21 bod, a Neuville na trećoj poziciji ima 17 bodova.

Idući nastup najbolji relijaši svijeta imat će od 26. do 28. veljače u Finskoj, a treća stanica u kalendaru je Croatia Rally koji je na rasporedu od 22. do 25. travnja.

REZULTATI:

  • 1. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia (Fra/Toyota) 2:56:33,7
  • 2. Elfyn Evans/Scott Martin (VB/Toyota) + 32,6
  • 3. Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Bel/Hyundai) 1:13,5
  • 4. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Fin/Toyota) 2:33,6
  • 5. Daniel Sordo/Carlos Del Barrio (Špa/Hyundai) 3:14,2
  • 6. Takamoto Katsuta/Daniel Barritt (Jap/VBr/Toyota) 7:01,3
  • 7. Andreas Mikkelsen/Ola Floene (Nor/Škoda) 7:23,6
  • 8. Gus Greensmith/Elliott Edmondson (VBr/Ford) 8:21,1
  • 9. Adrien Fourmaux/Renaud Jamoul (Fra/Ford) 9:15,8
  • 10. Eric Camilli/Francois-Xavier Buresi (Fra/Citroen) 10:41,0...