VOZAČI ĆE ODAHNUTI

Najglupljem F1 pravilu uskoro dolazi kraj!

17.07.2014 u 09:59

Bionic
Reading

Teške kazne koje su vozači dobivali ove sezone nakon što im momčad ne bi učvrstila kotače na pravi način trebali bi u drugom dijelu sezone biti stvar prošlosti, tvrdi britanski Autosport…

Podsjetimo, nakon što je kamermana u boksu prošle godine u Nurburgringu ozlijedio kotač koji je odletio s bolida Marka Webbera, FIA je odlučila uvesti strože kazne za puštanje na stazu vozača kojem kotači nisu dobro učvršćeni. Uvedena je kazna od pet sekundi penalizacije plus deset pozicija unazad na startu sljedeće utrke.

Gledajte Formulu 1!

Sve slobodne treninge, kvalifikacije te sve nedjeljne utrke gledajte na MAXtv-ovom kanalu, MAX GP! Utrke možete gledati i putem MAXtv To Go i Pay-Per-Day usluge te na online servisu match.tportal.hr. MAX Auto Moto paket možete kupiti OVDJE.

Iako je sigurnost svih sudionika u Formuli 1 važna, ovo se pravilo ipak pokazalo kao potpuno nepravedno. Esteban Gutierrez i Daniel Ricciardo bili su njegove žrtve i dokaz da nešto treba mijenjati. Naime, Maldonado je dobio samo pet pozicija unazad nakon što je okrenuo Gutierreza na krov u Bahreinu, a Meksikanac je dobio deset jer mu nisu dobro pričvrstili gumu.

'Mislim da je to bilo prestrogo u našem slučaju, jer kotač čak i nije otpao s bolida. Osjetio sam odmah da nešto nije u redu i stao, što je bilo prilično sigurno i dobro sam reagirao na problem. Izgubiš vrijeme jer moraš u boks odraditi pet sekundi kazne i onda još deset pozicija unazad na kvalifikacijama sljedeće utrke. To je previše,' kaže Esteban Gutierrez.

Nakon brojnih protesta, FIA je odlučila uvažiti argumente vozača i promijeniti ovo pravilo u nastavku sezone. Zasad još nije poznato kakvo će biti novo pravilo, no sigurno će biti ublažene kazne za vozače, a možda strože za same momčadi. Prema izvoru iz same FIA-e koji je progovorio za Autosport, očekuje se da će novo pravilo stupiti na snagu nakon ljetne stanke u Belgiji.


Velika nagrada Velike Britanije, rezultati

1. Lewis Hamilton (Mercedes)
2. Valtteri Bottas (Williams-Mercedes) +30.1 s
3. Daniel Ricciardo (Red Bull Racing-Renault) +46.4 s
4. Jenson Button (McLaren-Mercedes) +47.3 s
5. Sebastian Vettel (Red Bull Racing-Renault) +53.8 s
6. Fernando Alonso (Ferrari) +59.9 s
7. Kevin Magnussen (McLaren-Mercedes) +62.5 s
8. Nico Hulkenberg (Force India-Mercedes) +88.6 s
9. Daniil Kvyat (STR-Renault) +89.3 s
10. Jean-Eric Vergne (STR-Renault) +1 krug

Poredak vozača

1. Rosberg 165 bodova
2. Hamilton 161
3. Ricciardo 98
4. Alonso 87
5. Bottas 73

Poredak konstruktora

1. Mercedes 326
2. Red Bull Renault 168
3. Ferrari 106

Sve sažetke pogledajte ovdje