PETORKA IZ SNOVA

Najbolji napad SP-a svih vremena

07.05.2010 u 07:40

Bionic
Reading

Nije lako voditi Brazil na svjetska nogometna prvenstva. Vaša momčad može uništavati sve pred sobom i posrnuti u finalu te će cijeli projekt dobiti negativnu ocjenu. Ali Aymore Moreira nije se imao razloga žaliti

Godine 1962. Moreira je doveo u Čile nogometnu 'kaznenu bojnu' koja je dobila zadatak obraniti naslov osvojen u Švedskoj prije četiri godine. Nitko prije nije uspio u obrani naslova, ali Moreira je imao ubitačan napad. Složit će se mnogi, najbolji svih vremena.

Garrincha i Vava su rastužili domaćine

Garrincha, Didi, Pele, Vava, Zagallo - petorka je to iz snova koja je tjerala u paniku protivničke obrane. Već u prvom dvoboju, protiv Meksika, Zagallo i Pele su podgrijali brazilske ambicije golovima za 2:0. Ipak, u drugom dvoboju, protiv SSSR-a, Pele se ozlijedio i nije mogao igrati do kraja turnira.

Zamijenio ga je Amarildo koji je dvama golovima u utakmici protiv Španjolaca osigurao prolazak dalje. Tada su se probudila i nova dva člana velike petorke pa je nastavljen trijumfalni brazilski hod. Prvo je Garrincha zabio dva, a Vava jedan gol Englezima u četvrtfinalu, a onda obojica po dva Čileancima u polufinalu. Amarildo i Vava pogodili su još po jednom u preokretu protiv Čehoslovačke u finalu i Brazil je uzeo svoj drugi naslov.

Garrincha i Vava su bili među najboljim strijelcima s po četiri gola, Amarildo je zabio tri, a Pele i Zagallo po jedan. Brazilska navala ukupno je postigla 13 golova, više od dva i pol po susretu.