u izboru hzsn-a

Nagrađeni najbolji sportski novinari za 2020. godinu; posebno su ponosni u Jutarnjem listu

10.05.2021 u 15:22

Bionic
Reading

Nikola Lipovac iz Jutarnjeg lista novinar je godine u izboru Hrvatskoga zbora sportskih novinara (HZSN), a legendarni fotoreporter Robert Valai dobitnik je nagrade za životno djelo.

U teškoj 2020. godini, teškoj za sve pa i za sport, analogno tome i za sportsko novinarstvo budući da su odgođene Olimpijske igre i Europsko nogometno prvenstvo, a domaća natjecanja se održavala reduciranim ritmom - nedostatak događaja mogla je kompenzirati jedino izrazita kvaliteta. Nikola Lipovac je pokazao sklonost analitičnosti kad se ne grebe površinski već zadire u samu srž s ispostavljanjem meritornih zaključaka, stoji u obrazloženju nagrade.

Dobitnik nagrade za životno djelo Robert Valai ekspert je sportske fotografije, profesor po diplomi s Akademije za kazalište i film, koji je već pedeset godina u Sportskim novostima.

Priznanje za intervju dobio je Željko Janković iz Večernjeg lista, priznanje za TV-novinarstvo otišlo je Hrvatskoj nogometnoj televiziji (HNTV), dok je priznanje za komentar dobio Predrag Jurišić iz Sportskih novosti.

Priznanje za novinsku priču pripalo je novinaru Jutarnjeg lista Predragu Žukini, priznanje za radijsku emisiju Robert Ferlin s Hrvatskog radija, za reportažu Vlado Boban (Nova TV), dok je najbolju press-službu u protekloj godini imao Hrvatski rukometni savez.

Dobitnik posebnog priznanja za fotografiju pripalo je Luki Stanzlu iz Pixsella, za lokalno novinarstvo nagrađen je Nikola Lukman iz Međimurske sportske mreže, a posebno priznanje za suradnju s medijima dobio je najbolji hrvatski skijaš Filip Zubčić.

Povodom obljetnica Izvršni odbor HZSN-a odlučio je dodijeliti plaketu Sportskim novostima na 75 godina postojanja, Hrvatskom olimpijskom odboru (30 godina), Sportskoj televiziji (10 godina) i Hrvatskoj nogometnoj televiziji (5 godina), a zahvalnicu za dugogodišnju suradnju pripalo je Josipu Čopu.

Svečanost, kojoj su nazočili predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač i obnašateljica dužnosti gradonačelnika, Jelena Pavičić Vukičević, održala se na stadionu Mladost u Zagrebu, uz poštivanje epidemioloških mjera.