U IZBORU HZSN-a

Nagrađeni najbolji sportski novinari u 2022. godini, a po prvi put uručeno prizanje nazvano po legendarnoj Milki Babović

20.02.2023 u 16:34

Bionic
Reading

Dugogodišnji sportski novinar i urednik Darko Kolombo dobitnik je nagrade za životno djelo Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN), dok je novinar godine Tomislav Dasović iz Večernjeg lista

Kolombo je radio u Vjesniku, a od 1984. godine bio je urednik sportske rubrike i deska. Kao iskusan i etabliran novinarski kadar prihvatio je 1998. godine izazov koji ga je vratio na uredničke početke - postao je urednikom sportske redakcije novopokrenutog Jutarnjeg lista. Uz brojne druge dužnosti, Kolombo je bio predsjednik HZSN-a u mandatu od 1983. do 1987. godine.

U protekloj 2022. godini svojim je tekstovima, intervjuima, kritikama i komentarima novinar godine Tomislav Dasović ostavio važan trag u hrvatskom novinarstvu. Radio je ekskluzivne intervjue sa Zlatkom Dalićem, Ivanom Rakitićem, Lukom Modrićem, Borom Milutinovićem, izvještavao s nogometnog SP-a u Katru kao jedini novinar Večernjeg lista, radio reportažu iz sjedišta Uefe u Nyonu, pisao sjajne priče iz prošlosti hrvatske nogometne reprezentacije i Dinama, bavio se aktualnim problemima hrvatskog nogometa.

HZSN u suradnji s Hrvatskim olimpijskim odborom (HOO) od ove godine pokreće nagrada Milka Babović za promoviranje ženskog sporta, a prva dobitnica je Antonija Dujmović i emisija Ženska strana sporta Sportske televizije (SPTV). Urednica Dujmović nikad, ni u jednoj emisiji ne inzistira na razlikama u ženskom i muškom bavljenju sportom, već na jednostavan i pristupačan način od svojih gostiju traži informacije o tome kako treniraju, što rade izvan sportskih terena, kakve probleme imaju kao sportašice ili da pričaju o projektima koji unaprjeđuju ne samo žensku stranu sporta, već kompletan hrvatski sport, stoji u obrazloženju.

Priznanje za fotografiju dobio je Igor Kralj iz Pixsella, priznanje za komentar Hrvoje Tironi iz 24sata, dok je priznanje za intervju otišlo u ruke Alena Lesičkog iz Germanijak.hr.

Priznanje za lokalno novinarstvo pripalo je Umbertu Piasevoliju iz Hrvatskog radija Zadar, priznanje za tv-reportažu dobili su Vlado Boban i Stipe Antonijević iz Nove TV, a priznanje za dokumentarni film uzeo je Zlatko Mijoč iz MAXSporta, režiser filma Generacija '82, posvećenog 40-toj obljetnici legendarnog Dinamova osvajanja naslova prvaka.

Priznanje za press službu otišlo je u ruke Tomislava Pacaka iz Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), priznanje za suradnju s medijima pripalo je atletičarki Mateji Parlov Koštro, a posebno priznanje za projekt SP 2022 u nogometu dobio je HRT, za projekt Qatara.

Na tradicionalnoj dodjeli nagrada i priznanja HZSN-a u zagrebačkome Novinarskome domu ponovno se okupila sportska i politička elita. Nazočni su bili predsjednik i glavni tajnik HOO-a Zlatko Mateša i Siniša Krajač, predsjednik HNS-a Marijan Kustić, državni tajnici za sport Tomislav Družak i Josip Pavić i mnogi drugi.