DINAMO VS LOKOMOTIVA

Na Maksimiru se igra najkontroverznija utakmica Prve lige; prisjetimo se urnebesnih izjava Jeličića!

09.03.2018 u 10:02

Bionic
Reading

U subotu u 25. kolu Hrvatski Telekom Prve lige igraju na Maksimiru Dinamo i Lokomotiva (15 sati, Arenasport 3), a to je utakmica koja u hrvatskoj javnosti već odavno izaziva sumnje, optužbe, posprdne komentare

Dvoboj između Dinama i Lokomotive u našem nogometu donosi povišene tenzije, ali ne na terenu nego izvan njega. Mnogi upozoravaju na usku povezanost ova dva kluba, a posebno su zadnjih godina bili ogorčeni u Hajduku koji smatraju da je samim sudjelovanjem momčadi s Kajzerice u HT Prvoj ligi prvenstvo neregularno.

Fluktuacija igrača između dva zagrebačka kluba je ogromna, u upravi i u stručnom stožeru se kreću ljudi koji su prvo bili u jednom pa u drugom prvoligašu, a sve to kod javnosti izaziva ogorčenje i stav da Lokomotiva na smije pobijediti Dinamo.

I statistika ide u prilog takvoj tezi, jer pomalo zvuči nevjerojatno da u 27 utakmica u prvoligaškom društvu, 'modri' imaju čak 26 pobjeda, a jedini remi 'lokosi' su izborili krajem travnja 2014. kada bodovi maksimirskoj momčadi nisu bili potrebni.

Na društvenim mrežama mogu se pronaći razni posprdni komentari o takvom odnosu, Lokomotiva se naziva 'mlađi brat' Dinama, 'filijala' maksimirske momčadi, a neki idu tako daleko pa pišu da je najtrofejnija hrvatska momčad povlaštena, jer u svaku novu sezonu ulazi s 12 bodova viška u odnosu na konkurente, jer im se odmah na virtualnoj ljestvici pripisuju bodovi iz četiri dvoboja s 'lokosima'.

Lokomotiva - Dinamo 1:2 (28. kolo, 2016./17., 14.4.), sažetak od prošle sezine Autor: YouTube

Takvi komentari će se nastaviti i poslije subotnje utakmice... osim naravno ako Lokomotiva ne pobjedi, ali to nekako svima zvuči kao znanstvena fantastika, bez obzira što 'lokosi' igraju dosta dobro (poraz na Rujevici, ali uz odličnu predstavu i dosta promašenih prilika) dok Dinamo izgleda tako ranjivo, posebno u obrani (porazi u derbijima protiv Hajduka i Rijeke te jedva pobjeda u dvoboju sa Slavenom).

  • +4
Dinamo - Lokomotiva, 16. kolo HT Prve lige, 2017/18. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

I stručni sukomentator na HRT-u Joško Jeličić u prošlosti nije imao lijepih riječi o toj utakmici pa je tako u studenom 2017. odbio analizirati njihov međusobni susret riječima:

‘Prema ugovoru koji imam s HRT-om, nemam obavezu komentirati treninge. Lokomotiva je godinama u vrhu hrvatskog nogometa, svakog je dosad pobijedila, ali ne i Dinamo. Svi pobjeđuju Dinamo osim Lokomotive, pametnom je to dosta.'

Još ranije, u prosincu 2016. Jeličić je bio još oštriji:

‘Moja ljubav prema nogometu ne dozvoljava mi da komentiram taj nogometni incest i žao mi je svih koji to moraju gledati.’