WTA Croatia Bol Open

Na Brač stiže 13 igračica iz Top 100, a zanimljivu najavu dale su hrvatske tenisačice Ana Konjuh i Jana Fett: Nikad teži uvjeti, ali i nikad jači turnir

13.05.2021 u 11:18

Bionic
Reading

Od 7. do 12. lipnja Bol na Braču će ponovno ugostiti tenisačice na petom izdanju WTA Croatia Bol Opena, a direktor turnira Feliks Lukas je u četvrtak najavio da će, unatoč nikad težim uvjetima za organizaciju, turnir igrački biti najjači dosad

Kao i dosadašnjih godina, turnir u Bolu na Braču dio je serije WTA 125, a odigravat će se paralelno s drugim tjednom natjecanja na Grand Slam turniru u pariškom Roland Garrosu. Nagradni fond WTA Croatia Bol Opena je 115.000 američkih dolara.

Rezultati tenisačica na Roland Garrosu diktirat će i izgled ždrijeba bolskog turnira, ali aktualna prijavna lista u ovom trenutku izgleda impresivno.

"Imamo prijavljenih 13 igračica iz Top 100, a zadnja je u ovom trenutku 126. na WTA ljestvici. Bit će jako zanimljivih imena ove godine, neke Grand Slam finalistice poput Sare Errani, igračica iz Top 5 koje su nekad žarile i palile, kao što je Eugenie Bouchard. Ono što mi je posebno važno, sve pobjednice Bola dolaze ponovno, tako da su svoj dolazak najavile Aleksandra Krunić i najbolja slovenska tenisačica Tamara Zidanšek koja je dvaput osvojila turnir, luksemburška tenisačica Mandy Minella. Posebno bih istaknuo i pozivnicu za Argentinku Nadiju Podorosku koja je u srijedu u Rimu pobijedila Serenu Williams", rekao je Feliks Lukas na konferenciji za medije održanoj u zagrebačkom hotelu Dubrovnik, na kojoj su posebne gošće bile hrvatske tenisačice Ana Konjuh i Jana Fett koje imaju zajamčenu pozivnicu za glavni turnir.

Uz njih bi od hrvatskih tenisačica na turniru trebale nastupiti još i Tereza Mrdeža, te Tena Lukas, a na listi prijavljenih je i Zadranka Bernarda Pera koja nastupa pod američkom zastavom.

"Zahvalila bih Feliksu što se i u ova teška vremena trudi organizirati turnir. To puno znači za sve nas, pogotovo domaće tenisačice. Vidjet ćemo kako će proći Roland Garros pa možda nećemo ni igrati. Ali, ako ne, dobra je utjeha biti doma, u Bolu, gdje je organizacija uvijek na nivou", rekla je Ana Konjuh koja je u svom jedinom bolskom nastupu (2016.) dogurala do polufinala, a onda zbog ozljede leđa morala predati meč kasnijoj pobjednici, Luksemburžanki Mandy Minelli.

Anin rezultat ponovila je 2018. Tena Lukas koju je u polufinalu svladala Slovenka Tamara Zidanšek na putu prema njenom prvom od dva uzastopna naslova u Bolu, koje će doći braniti ove godine.

Vrbovčanka Jana Fett je nastupila 2019., ali nije prošla prvu prepreku.

"Jako mi je drago što će se Bol održati ove godine. To mi je jedan od dražih turnira, pošto je doma, a atmosfera i organizacija je uvijek odlična. Bol je lijepo mjesto i jako se veselim opet igrati tamo. Nadam se da ćemo dogurati barem do finala, ako ne i osvojiti jedna od nas", poručila je Fett.

Zbog pandemije Covida-19 prošlogodišnje izdanje WTA Croatia Bol Opena je otkazano, kao i sva teniska natjecanja koja su se trebala odigravati u razdoblju od polovice ožujka do početka kolovoza 2020. Ovogodišnje izdanje će biti odigrano pod strogim epidemiološkim mjerama, koje podrazumijevaju testiranja svih tenisačica po dolasku i nakon pet dana, kao i svih ljudi iz organizacije koji će dolaziti u izravan kontakt s njima.

"Ovog trenutka još je uvijek na snazi odluka Stožera civilne zaštite da na sportskim natjecanjima nema publike. Vjerujemo da će do početka turnira doći do nekog popuštanja mjera, jer je turnir na otvorenom i imamo odlične uvjete. Naravno, mi smo spremni održati turnir i pod mjerama kakve su na snazi", rekao je direktor turnira, a posebno se osvrnuo na teške uvjete za organizaciju ovogodišnjeg turnira.

"Budžet nam nikad nije bio manji, sponzora također nikad manje, ali naši rezultati kao organizacije su nikad jači. Treba skinuti kapu sponzorima koji su ostali."

Uz sportski dio, bolski turnir se ponosi i na popratne sadržaje koji su bili organizirani u sklopu turnira, a neće ih nedostajati ni ove godine.

"Na prošlom izdanju smo snimili službeni video poznate pijanistice Lole Astanove, koji je pogledalo više od milijun ljudi, što je bila ogromna promocija, a sve se dogodilo u sklopu WTA turnira. Ove godine nam je tematika spoj umjetnosti i sporta, tako da će svjetski poznati fotografi, poput Jadrana Lazića i Čede Komljenovića, doći u Bolu. Jadran Lazić će ekskluzivno u Bolu predstaviti monografiju svog opusa, a u sklopu programa turnira ćemo imati otvaranje Muzeja Dominikanskog sasmostana u Bolu", najavio je Lukas te zaključio:

"Bol je svake godine dao značajan doprinos promociji hrvatskog turizma, a ove godine ima ogroman značaj za pokazivanje svijetu da Hrvatska je sigurna destinacija."