US OPEN

Murray velikim preokretom svladao Čilića

06.09.2012 u 07:43

Bionic
Reading

Marin Čilić bio je nadomak vodstva 2-0 u setovima u četvrtfinalu US Opena protiv Britanca Andyja Murrayja. Na kraju je aktualni olimpijski pobjednik slavio sa 3:6, 7:6(4), 6:2, 6:0

Nakon osvojenog prvog seta, Čilić je u drugom setu vodio s 5:1, a u prvom servis-gemu za vodstvo 2:0 u setovima imao je i jednu set-loptu. Ispustio je golemu prednost, izgubio taj set u tie-breaku u kojem je vodio s 4:2 i tu je praktički prilika za plasman u polufinale otišla u nepovrat. Goran Ivanišević tako je ostao jedini Hrvat koji je igrao u polufinalu US Opena. To se dogodilo 1996. godine.

Čilić je odlično otvorio meč i poveo s 3:0. Murray je u sedmom gemu nadoknadio break zaostatka, ali je Čilić već u sljedećem gemu napravio još jedan break i odservirao za prvi set.

U drugom setu je Čilić s dva breaka stigao do vodstva 5:1 i tada se činilo da mu vodstvo od 2:0 u setovima ne može izmaknuti iz ruku. Nažalost, nije bilo tako. Kod rezultata 5:2, propustio je Međugorac i jednu set-loptu. Servirajući drugi put za set kod 5:4, od 0:40 je stigao do izjednačenja, a onda je na četvrtu break-loptu Škota u tom gemu napravio dvostruku servis-pogrešku.

Treba reći da je Murray, nakon što je zaostajao 5:1, jako podigao svoju igru, dok je Čilić izgubio onu sigurnost i preciznost koja ga je krasila sve do tih trenutaka, kada je često uspješno rastezao Murrayja po terenu. Škot je počeo bolje pokrivati teren i kvalitenije napadati, postao je agresivniji, dok je naš tenisač sve više griješio. Murray je s pet uzastopnih gemova poveo sa 6:5. Čilić je servirajući za ostanak u setu spasio 15-30.

U tie-breaku je Murray poveo s 2:0, a onda se opet ukazala šansa za Čilića i velika nada za njegove navijače da će ipak osvojiti taj drugi set. Marin je osvojio četiri poena zaredom za vodstvo 4:2. No, tada je svoj niz od pet uzastopnih poena imao Murray koji je uspio osvojiti set koji je za njega bio praktički već izgubljen.

Nakon rezultata 2:2 u trećem setu, Britanac je osvojio 10 uzastopnih gemova do kraja meča. Seriju je Škot započeo osvajanjem gema u kojem je Čilić na servisu imao 40-15. Čilić je kod vodstva Murrayja 5-2 u trećem izborio jednu break-loptu, ali je nije iskoristio. U četvrtom setu je naš tenisač propustio tri break-lopte kada je Murray imao 3-0, odnosno dvostruki break.

Čilić je meč okončao s 32 izravna poena (Murray 39) i 50 neforsiranih pogrešaka (Murray 31). Naš tenisač osvojio je samo 34% poena nakon drugog servisa (19 od 56).

Bio je to osmi međusobni ogled ove dvojice tenisača i sedma pobjeda Škota. Čilić je svoju jedinu pobjedu ostvario baš na US Openu 2009. godine, u osmini finala, kada je slavio u tri seta. Tko zna, možda bi tako bilo i ovoga puta da je Čilić uspio dobiti drugi set. Nažalost, nije se dogodilo.

Murray u polufinalu čega pobjednika ogleda između Švicarca Rogera Federera i Čeha Tomaša Berdycha.

US Open, tenisači, četvrtfinale:

Murray (3) – Ćilić (12) 3:6, 7:6(4), 6:2, 6:0