AFERA OFFSIDE

Mumlek, Ivančić i Balajić uskoro u utakmici života

26.04.2011 u 11:39

Bionic
Reading

Dok će se njihovi donedavni suigrači boriti za pobjedu protiv Dinama u završnici Kupa, koja bi bila izniman uspjeh varaždinskog nogometa, Zoran Ivančić, Miljenko Mumlek i Andrija Balajić počet će se još važniju borbu, možda čak utakmicu svojih života

Naime, krajem svibnja očekuje se početak suđenja u predmetu Offside u kojem je zbog namještanja utakmica HNL-a, uz trojicu bivših nogometaša Varteksa, USKOK optužio još 18 osoba, i to uglavnom igrača, od kojih su neki priznali krivnju i nagodili se o visini kazne i prije početka suđenja.

Istina Mumleka i Ivančića

Iznoseći svoju obranu, Šaka je priznao kaznena djela davanja mita i prijevare za koje ga se tereti. Ideja za namještanja, došla je od Kineza Dena koji se bavi namještanjem utakmica, pa su kineskom državljaninu davali 10 posto, dok su ostalo dijelili na tri dijela. U Hrvatskoj su htjeli iskoristiti situaciju da nogometni klubovi ne isplaćuju redovito igrače, pa su takve osobe pogodne za namještanja.

Opisujući pokušaj namještanje utakmice Hajduka i Varteksa, Šaka je ustvrdio da mu se javio Ivančić govoreći da igrači varaždinskog prvoligaša nisu primili plaću sedam, osam mjeseci.  Našli su se u Novom Marofu te dogovorili isplatu 40 tisuća eura prije utakmice u Splitu, kao i da će Ivančić o porazu sa što više razlike razgovarati s Mumlekom, Balajićem i vratarom. Međutim, nakon što su u Dugopolju primijetili policajce u civilu, Šaka je poručio Ivančiću da odustaju od namještanja za koje je znao i Mumlek.

Drukčiji tijek događanja iznijeli su u Ivančić i Mumlek. Tako je Ivančić naglasio da se prilikom slučajnog susreta sa Šakom rekao kako je teško živjeti kada se ne dobivaju plaće, na što mu je uzvratio da bi igrače mogli nagraditi za poraz. Složivši se da bi na to netko mogao pristati, Ivančić se obvezao to prenijeti igračima i treneru. U prvi mah, kako je naglasio, nitko za to nije želio čuti, no Mumlek i Balajić su se složili da bi svi igrači trebali znati ako se odluče za namještanje. Međutim, ništa nisu rekli te su odustali zbog mladih igrača, a ne zbog policije.

Viši trener Vinko Šaka, te dvojica slovenskih državljana Dino Lalič i Amir Suljič, navode se u optužnici organizatorima najveće afere u domaćem nogometu. Tereti ih se da su radi stjecanja nepripadne dobiti od ožujka do svibnja prošle godine organizirali više igrača, trenera i sportskih djelatnika nogometnih klubova I. HNL, i to deset iz NK Croatia Sesvete, te po tri iz NK Varteks i NK Međimurje.

Utakmica NK Hajduk – NK Varteks, koja je odigrana u Splitu 27. ožujka prošle godine, jedna je od onih koja je trebala biti namještena. Naime, Šaka se u Varaždinu, sukladno dogovoru s Laličem i Suljičem, susreo s Zoranom Ivančićem kako bi zajedno s Miljenkom Mumlekom, Andrijom Balajićem te još jednim igračem NK Varteksa namjestio rezultat te utakmice koja je završila 2:0. No, varaždinski je prvoligaš tu utakmicu trebao izgubiti sa što više golova, za što bi Ivančić, Mumlek, Balajić i još jedan igrač dobili 40 tisuća eura. Radi isplate dogovorene nagrade, kako tvrdi USKOK, Šaka, Lalić i Ivančić odvezli su se u Dugopolje gdje su u hotelu bili smješteni igrači NK Varteksa, ali su od toga odustali jer su primijetili da su pod policijskom prismotrom.

U optužnici se varaždinska trojka navodi i u vezi pokušaja namještanja utakmice 25. Kola I. HNL NK Varteks – NK Dinamo koju je varaždinski prvoligaš trebao izgubiti s najmanje dva gola razlike. USKOK tvrdi da je Ivančiću za to predano 45 tisuća eura, ali je 14. travnja u 14.27 sati Balajić obavijestio Ivančića da igrači NK Varteksa ne mogu realizirati prethodno postignut dogovor te je Ivančić preko Maria Marenčića vratio novac.

Što se to zapravo zbivalo u i oko varaždinskog (i drugih) prvoligaša, te tko je uistinu odgovoran za namještanje i pokušaje namještanja utakmica, trebalo bi biti jasnije nakon završetka suđenja koje bi trebalo početi na zagrebačkom Županijskom sudu u drugoj polovici svibnja.