RIMAC DOBIO NASLJEDNIKA

Mulaomerović novi trener Cibone: Situacija nije jednostavna

07.12.2015 u 12:40

Bionic
Reading

Nakon teškog poraza Cibone 69:91 od vodeće momčadi ABA lige Budućnosti čelni ljudi 'vukova' odlučili su smijeniti trenera Slavena Rimca. Umjesto njega posrnulu Cibonu vodit će nekada sjajni playmaker Damir Mulaomerović

Izvršni dopredsjednik kluba Aco Petrović odlučio se za taj potez nakon što je Cibona u 13 kola ABA lige ostvarila učinak od svega četiri pobjede i čak devet poraza.

Na klupi Cibone kao prvi trener Rimac, koji je u klub stigao na poziv tadašnjeg trenera Veljka Mršića, proveo je nešto više od dvije sezone. Posao prvog trenera dobio je nakon što se Neven Spahija u sezoni 2013/14. naglo povukao s klupe.

'Na sastanku Upravnog odbora prošle srijede došli smo do jednoglasnog zaključka da nismo zadovoljnim onim što momčad prezentira i to je prenešeno treneru Rimcu. U nedjelju ujutro, nakon poraza od Budućnosti, na naknadnim konzultacijama s članovima Upravnog odbora, zaključeno je da se ide u raskid ugovora s Rimcem i Golemcem, jer se neke stvari moraju poduzeti', rekao je Aleksandar Petrović objašnjavajući kronologiju događaja koji su prethodili trenerskoj smjeni, nakon što je Cibona nanizala četiri poraza u regionalnoj ligi i našla se na 13. mjestu u konkurenciji 14 klubova.

Nakon što je smijenjen 40-godišnji Slaven Rimac, koji je Cibonu odveo 2014. do povijesne titule prvaka ABA lige usred Beograda, odmah je pronađena njegova zamjena u još jednom bivšem igraču iz te generacije (rođeni 1974). Riječ je o legendarnom playmakeru Damiru Mulaomeroviću koji se na konferenciji za medije predstavio javnosti.

'Vraćam se u klub koji je obilježio moju igračku karijeru. Zahvaljujem se Aci (Petroviću) i Upravnom odboru kluba na povjerenju. Čast je doći na mjesto trenera ovako velikog kluba. Situacija nije jednostavna, ali uvjeren sam da svojim karakterom mogu pomoći izvaditi klub iz trenutnih problema. Očekujem da ćemo pružiti bolje igre, a do prve utakmice protiv Zadra imamo dovoljno vremena. Riječ je o momčadi koja je u korektnoj formi i koja igra vrlo agresivno', kazao je u uvodu 41-godišnji Mulaomerović kojem će prvi pomoćnik biti dosadašnji skaut Cibone Bariša Krasić.

'Kada govorimo o posljednjoj utakmici Cibone protiv Budućnosti vidjelo se kako je obrana jako loša i to želim popraviti. Ne bi bilo korektno prema kolega govoriti sve što nije valjalo, ali mislim da imamo individualnu kvalitetu u jednom Florenceu kojeg ćemo prebaciti na dvojku. Imam ideju dati nekim igračima drukčiju ulogu pa te više prostora mladom playmakeru Šišku koji je zanimljiv te vrlo mlad igrač', kazao je popularni Mula dodavši:

'Drago mi je da su me prepoznali kao nekoga tko može izvući momčad iz sadašnje situacije. Nadam se da neću razočarati i da ću opravdati veliko povjerenje koje mi je ukazano. Ne bojim se i uvjeren sam da ćemo uspjeti. Nisam ovdje da obećavam velika čuda, ali Cibona će u sljedećem razdoblju igrati bolje.'

Damir Mulaomerović iz rodne Tuzle, gdje je za Slobodu igrao od 1990. Do 1994, kao 20-godišnjak došao je u Cibonu u kojoj je igrao do 1998. kada prelazi u talijanski Fortitudo iz Bologne kod trenera Pere Skansija. U bogatoj igračkoj karijeri osvojio je i titulu prvaka Europe kao član grčkom Panathinaikosa u kojem mu je trener bio najtrofejniji europski trener Želimir Obradović. I sam Mulaomerović naglasio je kako je u igračkoj karijeri upijao znanje od trenera kao što su Petrović, Repeša, Obradović i Prelević koje izuzetno cijeni.

Igračku karijeru Mulaomerović je završio u KK Zagreb u ljeto 2012. Kada je prihvatio posao trenera u svom matičnom klubu Sloboda iz Tuzle. U dvije sezone kao prvi trener Slobode odveo je momčad do šestog mjesta na ljestvici (2013/2014) te prošle sezone do polufinala play-offa.

Prema Petrovićevim riječima tri su glavna razloga za ovu smjenu: prvi je što se Cibona nalazi u zoni ispadanja, na pretposljednjem mjestu ljestvice ABA lige, drugi je razlog što dojam koji momčad ostavlja na terenu i energija koju pokazuju igrači nisu dobri, a treći je razlog trenutak u kojem se događa smjena koji novom treneru ostavljeno sedam dana za pripremu sljedeće utakmice, što u drugim terminima ne bi bilo moguće napraviti.

Izvršni dopredsjednik Cibone rekao je da smjena dvojca Rimac - Golemac nije bila nimalo laka, o čemu svjedoči i dvogodišnji ugovor potpisan uoči sezone, ali da mu je bilo neprihvatljivo "gledati kako brod tone". Predstavljajući Damira Mulaomerovića kao novog Ciboninog trenera, Petrović je istaknuo:

'Damir zna kakva je momčad. Znam njegov igrački put, a dok sam bio izbornik reprezentacije BiH bio sam dobro upoznat s njegovim radom u Slobodi. Damir ima karakter kojim može razbuditi ekipu. Dogovorili smo se za pet minuta, a potpisat ćemo ugovor na godinu i pol dana.'

Mulaomerović će se igračima prvi put obratiti u ponedjeljak na večernjem terningu. Za svog prvog pomoćnika odabrao je Barišu Krasića koji je dosada u klubu bio zadužen za snimanje igre suparničkih momčadi. Novi trener će premijeru u ovoj ulozi imati u nedjelju, 13. prosinca, kad će u Draženovom domu Cibona ugostiti Zadar u 14. kolu ABA lige.

ABA liga

Krka - Crvena zvezda 21:00
Utk. Pob Izg Koš-R.
1. Budućnost 13 11 2 +120
2. Cedevita 13 10 3 +76
3. Mega Leks 13 9 4 +51
4. Crvena zvezda 12 9 3 +120
5. Zadar 13 7 6 -11
6. Šentjur 13 6 7 -23
7. Union Olimpija 13 5 8 -8
8. Igokea 13 5 8 -15
9. Partizan 13 5 8 -30
10. Krka 12 6 6 -50
11. Metalac Valjevo 13 5 8 -66
12. MZT Skopje Aerodrom 13 4 9 -31
13. Cibona 13 4 9 -61
14. Sutjeska 13 4 9 -72

Sljedeće utakmice

11.12. Sutjeska - Šentjur
12.12. MZT Skopje Aerodrom - Union Olimpija
12.12. Krka - Budućnost
13.12. Cibona - Zadar
13.12. Igokea - Cedevita
13.12. Partizan - Metalac Valjevo
14.12. Mega Leks - Crvena zvezda