VELIKI TALENT PRIJETI

Muke Alonsa u McLarenu: Može li se nakon deset godina ponoviti isto!?

22.12.2016 u 16:32

Bionic
Reading

Fernando Alonso možda se prilično lako obračunao s timskim kolegom Jensonom Buttonom ove sezone, no sljedeće u ekipu dolazi mladi talentirani Stoffel Vandoorne, potencijalna zvijezda budućnosti. Može li mu se dogoditi isto što i u 2007. godini s Lewisom Hamiltonom?

Španjolski 35-godišnji veteran odlučio je ostati u momčadi iz Wokinga još jednu sezonu, u nadi da će mu McLaren Honda konačno isporučiti konkurentan bolid, dovoljno dobar da krene u napad na treću titulu F1 prvaka u svojoj karijeri.

No, dok je posljednje dvije sezone imao za kolegu umornog i potrošenog Jensona Buttona, sada u McLaren stiže Stoffel Vandoorne, izniman talent koji je prošle godine pomeo konkurenciju u GP2 seriji, natjecanju koje bi trebalo biti odskočna daska za ulazak u Formulu 1.

Mladi 24-godišnji Belgijanac dobio je u 2016. godini priliku voziti tek jednu utrku elitnog automobilističkog natjecanja, kao zamjena za tada ozlijeđenog Fernanda Alonsa u Bahreinu. Osvojio je desetim mjestom prvi bod McLarena u sezoni i pokazao da ima ono potrebno za uspjeh u elitnom automobilističkom natjecanju.

Alonsa Vandoorneov tadašnji uspjeh nije impresionirao i u svojim izjavama je tvrdio da je Belgijanac imao sreće. Kao da je znao da će Button na kraju sezone otići u mirovinu i da se radi o budućem timskom kolegi koji bi ga mogao zasjeniti i pokazati da ima slabosti pa da odmah mora zauzeti obrambeni stav.

Zaista, priča o Vandoorneovom dolasku u McLaren podsjeća na 2007. godinu i Lewisa Hamiltona, mladog novaka koji je Alonsa bacio u drugi plan, prekinuo njegovu dominaciju u Formuli 1 i natjerao ga da napusti momčad.

Automobilistički stručnjaci se sada pitaju ima li Stoffel ono potrebno da to ponovi, a Alonso samouvjereno odbacuje tu mogućnost, iako mu sigurno nije svejedno.

'To su govorili za svakog timskog kolegu nakon Hamiltona. Nisam zabrinut niti me strah, ne borimo se međusobno za naslov prvaka. Moramo zajedno raditi kako bi ovo teško razdoblje trajalo što kraće,' izjavio je Fernando Alonso u iščekivanju nove sezone.

'Svi znaju tko je Fernando i ako dobro prođem protiv njega, to će biti jako dobro za moju karijeru,' najavio je pak Stoffel Vandoorne koji vjeruje da će već u 2017. godini svima pokazati da je potencijalna F1 zvijezda budućnosti.