KREĆE SEZONA F1

Može li netko zaprijetiti Vettelu i Red Bullu?

16.03.2012 u 12:14

Bionic
Reading

Prvim kvalifikacijskim treningom u petak je započela nova sezona Formule 1. Sebastian Vettel i Red Bull brane naslove u konkurenciji pilota i konstruktora

Red Bull
Sebastian Vettel, Mark Webber
McLaren Mercedes
Jenson Button, Lewis Hamilton
Ferrari
Fernando Alonso, Felipe Massa
Mercedes
Michael Schumacher, Nico Rosberg
Lotus
Kimi Räikkönen, Romain Grosjean
Force India
Paul di Resta, Nico Hulkenberg
Sauber
Kamui Kobayashi, Sergio Perez
Toro Rosso
Daniel Ricciardo, Jean-Eric Vergne
Williams
Pastor Maldonado, Bruno Senna
Caterham
Heikki Kovalainen, Vitaly Petrov
HRT
Pedro de la Rosa, Narain Karthikeyan
Marussia
Timo Glock, Charles Pic

Konačno smo dočekali dan početka nove sezone Formule. Prvim kvalifikacijskim treningom u Melobourneu u petak je i službeno krenuo lov na Sebastiana Vettela i Red Bull, prošlosezonske prvake u konkurenciji pilota i konstruktora.

U novoj sezoni ne treba gajiti previše nada da će se nešto dramatično dogoditi. Red Bull je vrlo vjerojatno i dalje dominantan, no samo je upitno koliko su mu se u odnosu na prošlu sezonu približili konkurenti. Prvenstveno se to odnosi na McLaren Mercedes koji je, zahvaljujući Lewisu Hamiltonu, dobrano podbacio prošle sezone. Ferrari ne djeluje opasno, barem nije djelovao na testiranjima pa bi Fernando Alonso mogao doživjeti još jedno razočaranje.

Sebastian Vettel ponovno je prvi kandidat za naslov, a ako ga i osvoji, postat će tek treći vozač u povijesti kojemu je uspjelo trijumfirati tri sezone zaredom. Fangio i Schumacher su mu prethodnici. Njegov momčadski kolega Mark Webber, ma koliko god se nadao glavnoj ulozi na stazi, ipak će morati skupljati mrvice i nadati se kiksevima mladog Nijemca. Tek u tom slučaju doći će u priliku za osvajanje naslova.

Vozački par Lewis Hamilton i Jenson Button djeluje kao najkvalitetniji u cirkusu Formule 1. Čast Vettelu i Webberu, no britanski dvojac iz McLarena djeluje ujednačenije. No s tim McLarenom se nikad ne zna. Filozofija da u momčadi ne postoji prvi i drugi pilot dosad se baš i nije pokazala dobrom. Bodovi se rasipaju na dva konta, što Vettel uredno koristi i osvaja naslove. Drugo je pitanje je li Hamilton konačno shvatio da ne može istodobno biti vrhunski pilot i vrhunski partijaner.


Ferrari je u problemima i to više zapravo i nije vijest. Testiranja su pokazala brojne nedostatke i ponovno će proći dosta vremena dok se stvari ne srede, a dotad će se rasplinuti i san o naslovu. Može Fernando Alonso biti fenomenalan, izvući iz bolida i više nego što se od njega očekuje, no što mu to vrijedi kad neće biti konkurentan. Felippe Massa? Dobro upućeni kažu da mu je ovo posljednja sezona ako ne napravi nešto veliko. A neće!

Ove sezone, kao vjerojatno nikad dosad, u utrkama će sudjelovati pomalo nevjerojatan broj svjetskih prvaka. Osim Buttona, Alonsa, Hamiltona i Vettela tu je i Michael Schumacher, a vratio se Kimi Raikonen nakon relativno kratke i ne baš previše uspješne avanture u Reliju. Šest vozača, 14 naslova prvaka! Bez obzira na to što bi Schumi i Kimi u Mercedesu i Lotusu trebali biti u sjeni vodeće tri momčadi, od njih se itekako očekuje da zakompliciraju stvar na stazi.

Ostali? Teško da će imati previše prilika za postolja, no nikad se ne zna. Vremenski uvjeti ponovno će određivati tijek utrka, a kvarovi na bolidima možda i ponuditi manjim momčadima priliku za osvajanje značajnijeg broja bodova.

Kako bilo, očekuje nas neizvjesna sezona, vjerojatno najizjednačenija unazad dvije sezone. Imaju li Red Bull i Sebastian Vettel snage za novi trijumf? Saznat ćemo potkraj studenoga.

Kalendar F1 Utrka
Australian GP (Melbourne) 18. ožujka
Petronas Malaysia GP (Kuala Lumpur) 25. ožujka
Ubs Chinese GP (Šangaj) 15. travnja
Gulf Air Bahrain GP (Sakhir) 22. travnja
GP De España Santander 2012 (Catalunya) 13. svibnja
GP De Monaco 2012 (Monte Carlo) 27. svibnja
GP Du Canada 2012 (Montréal) 10. lipnja
GP Of Europe (Valencija) 24. lipnja
Santander British GP (Silverstone) 8. srpnja
GP Santander Von Deutschland 2012 (Hockenheim) 22. srpnja
Eni Magyar GP 2012 (Budimpešta) 29. srpnja
Shell Belgian GP (Spa-Francorchamps) 2. rujna
GP Santander D'italia 2012 (Monza) 9. rujna
Singtel Singapore GP (Singapur) 23. rujna
Japanese GP (Suzuka) 7. listopada
Korean GP (Yeongam) 14. listopada
Airtel Indian GP (New Delhi) 28. listopada
Etihad Airways Abu Dhabi GP (Yas Marina) 4. studenoga
United States GP (Austin) 18. studenoga
GP Do Brasil 2012 (Sao Paulo) 25. studenoga