MOGUĆA TEŠKA NESREĆA

Monte Carlo je preopasan za utrke Formule 1?

23.05.2013 u 13:18

  • +3

Monte Carlo, vikend Formule 1

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bionic
Reading

Bivši F1 vozač Ralf Schumacher otvorio je raspravu o sigurnosti staze na kojoj se vozi Velika nagrada Monaka

Glamurozna ulična utrka jedna je od najpopularnijih u Formuli 1, no s druge strane, ona se nalazi na samom rubu sigurnosnih standarda sporta, potpuno je zastarjela, a također su pretjecanja na ovoj stazi toliko rijetka da ni raspadajuće Pirelli gume neće mnogo pomoći po tom pitanju. U svakom slučaju, staza koja potpuno odudara od današnje Formule 1, no u sportu je od njegovih samih početaka.


Nesreća na ovoj stazi bilo je pregršt kroz povijest, a posljednja takva bila je 2011. godine kada je stradao Sergio Perez, koji se zabio u zid na kvalifikacijama, da bi zatim propustio sljedeće dvije utrke zbog zadobivenih ozljeda.

Uoči nove utrke na ulicama Monte Carla bivši vozač Ralf Schumacher izjavio je da ova staza nije dovoljno sigurna za modernu Formuli 1 i tako otvorio raspravu o mjestu Velike nagrade Monaka u kalendaru.

'Istina, Monako je jedna od najopasnijih staza. Ali postala je tako tradicionalna da se mora napraviti kompromis. To je nešto o čemu se uopće ne smije raspravljati,' priznaje Nico Rosberg, a svoje mišljenje ima i Sebastian Vettel:

'Uvijek postoji rizik, od kojeg se ne može pobjeći. No posljednjih godina veliki napori su napravljeni na sigurnosti. Ne osjećam se nesigurno vozeći u Monaku.'

U svakom slučaju, vlasnik komercijalnih prava Bernie Ecclestone želi da se Formula 1 vozi na mjestima gdje se okupljaju najveći svjetski bogataši, u kalendaru su sada i Singapur, Austin, Šangaj, New Delhi, a uskoro će biti i Soči. Zbog takve težnje prema glamuru o izbacivanju Monaka iz kalendara uopće se ne raspravlja.Dok netko ne strada...