SVAKI SP FRUSTRACIJA

Momčad koja nije prošla iz osam pokušaja

04.04.2010 u 07:40

Bionic
Reading

Škoti imaju zaista bogatu nogometnu povijest o kojoj bi prosječni lokalni zaljubljenik mogao pričati doslovce danima, ali ne morate se bojati da bi vas pretjerano davio uspjesima svoje zemlje na velikim natjecanjima. Tu temu radije izbjegnu

Netko mora biti i najveći 'luzer' nogometnih SP-a. Ta će titula još barem četiri godine pripadati Škotskoj koja je drži vrlo suvereno. Stanovnici sjevernog dijela britanskog poluotoka osam su se puta kvalificirali na Svjetska prvenstva, ali nijednom nisu prošli prvi krug.

Zbog bijesnog istupanja iz članstva Fife, u koju su se vratili tek 1946. na prvi tri natjecanja nisu se ni pokušali kvalificirati, a 1950. su izborili nastup, ali su odustali od putovanja u Brazil. Konfuzni dio povijesti ovdje prestaje, ali za Škote nisu uslijedili puno sretnije epizode.

S idućih dvaju natjecanja vratili su se bez pobjede, a nakon triju zapinjanja u kvalifikacijama, vratili su se 1974. gdje su upisali prvi ozbiljniji pokušaj. Protiv Zaira (2:0) su upisali prvu pobjedu u povijesti, a nakon remija protiv Brazila i Jugoslavije zatvorio se krug triju reprezentacija s po četiri boda. Brazil i Jugoslavija bili su uvjerljiviji protiv Afrikanaca i neporažena Škotska zbog gol-razlike nastavila je svoj niz.

Plasirali su se i na iduća četiri prvenstva; prva dva donijeli su nove hrabre, ali bezuspješne pokušaje. Nakon poraza od Perua i remija protiv Irana 1978. ostala im je jedna mogućnost. Svladati Nizozemsku s tri gol-razlike. Poveli su sa 3:1, no Johny Rep je smanjio i Nizozemska je prošla dalje zbog gol-razlike. Da je prioritet, kao što je danas, bio međusobni dvoboj, a ne gol-razlika, Škoti bi slomili kletvu. Godine 1982. im je u zadnjem kolu trebala pobjeda nad SSSR-om, ali Sovjeti su izvukli bod pa je Škotska opet ostala praznih ruku.

Godine 1986. ostali su bez pobjede, a '90. im je u zadnjem kolu trebala pobjeda protiv Brazila. Bio je to prevelik zalogaj, a u svom zadnjem pokušaju 1998. ponovno je rubrika pobjede ostala prazna. Što zbog nesreće, što zbog nemoći, Škoti su postali sinonim za neuspjehe na Svjetskim nogometnim prvenstvima.

Utjehu ne mogu naći ni na europskim smotrama. Na njih su se kvalificirali 1992. i '96, ali učinak im j jednako porazan. Ukupno na velikim natjecanjima nula od deset.