anketa tportala

Modrić i Vatreni čekaju ždrijeb za Euro 2024.; moguća je luda skupina koju nitko ne želi

22.11.2023 u 11:31

Bionic
Reading

Od trenutka u kojem je nogometna reprezentacija Hrvatske izborila plasman na Euro 2024., svi – igrači, stožer, predsjednik HNS-a i navijači - nestrpljivo čekaju ždrijeb

Od prije je poznato to da će ždrijeb za Euro 2024., koji će se odvijati od 14. lipnja do 14. srpnja sljedeće godine u Njemačkoj, biti održan već 2. prosinca (18 sati) u Hamburgu. Do tada će trajati neizvjesnost svih, od predsjednika HNS-a Marijana Kustića pa do kapetana Luke Modrića, koji čekaju protivnike u skupini.

Također je poznato to da će hrvatska nogometna reprezentacija biti u trećoj jakosnoj skupini uz Škotsku, Sloveniju, Slovačku, Češku i Nizozemsku. Dakle s tih pet reprezentacija Vatreni neće moći biti u istoj grupi na završnom turniru.

No još nisu poznate sve reprezentacije koje će igrati na Euru jer su preostala tri mjesta.

Tako će u dodatnim kvalifikacijama svoju priliku tražiti Poljska i Wales (iz Lige A), a po koeficijentu iz Lige nacija, njima je pridružena i Estonija (Liga D).

Također je poznato da će u polufinalu Poljska ugostiti Estoniju, a Wales će biti domaćin jednoj od tri reprezentacije iz Lige B, koja će ždrijebom biti 'prebačena' u Ligu A. Radi se o reprezentacijama Ukrajine, Islanda i Finske.

No to nije sve. Preostale dvije reprezentacije natjecat će se na turniru Lige B i kao gosti će u polufinalu igrati protiv Izraela, odnosno Bosne i Hercegovine.

Polufinalni parovi turnira Lige C su poznati, a to su: Gruzija - Luksemburg i Grčka - Kazahstan. No prvo treba pričekati ždrijeb dodatnih kvalifikacija (igra se u ožujku 2024.), koji je zakazan za četvrtak, kad će biti poznati i domaćini finalnih dvoboja.

Tportal SPORT je i na WhatsAppu

Želite li pogledati VIDEO svih golova iz SuperSport HNL-a i Kupa te dobivati najvažnije vijesti iz sporta: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati

U našoj anketi pitamo vas koje biste reprezentacije voljeli vidjeti u skupini s Hrvatskom. Koga god Vatreni, predvođeni 38-godišnjim kapetanom Lukom Modrićem, izvuku, jasno je da će u cijeloj Njemačkoj, gdje god igrali od deset gradova domaćina, imati veliku podršku hrvatskih navijača. Svi još pamte kako je to izgledalo na Svjetskom prvenstvu u toj zemlji 2006. godine.

invazija hrvata

Euro 2024. - ovo su gradovi domaćini i stadioni

  • Berlin: Olimpijski stadion (kapacitet 74.667)
  • München: Allianz Arena (70.076)
  • Dortmund: Signal Iduna Park (66.099)
  • Stuttgart: MHP Arena (54.906)
  • Gelsenkirchen: Veltins-Arena (54.740)
  • Frankfurt: Waldstadion (54.697)
  • Hamburg: Volksparkstadion (52.245)
  • Düsseldorf: Merkur Spiel Arena (51.031)
  • Köln: RheinEnergie Stadion (49.827)
  • Leipzig: Red Bull Arena (42.959)

Podsjetimo, reprezentacije su podijeljene u četiri jakosne skupine, a u svakoj je po šest momčadi. Podjela je napravljena prema plasmanu i bodovima osvojenim u kvalifikacijama za završni turnir.

Naravno, moguća je i luda skupina - koju nitko ne želi zbog mogućeg sukoba navijača - u kojoj bi mogla završiti Hrvatska, primjerice da joj protivnici budu domaćin Engleska, zatim Albanija i Srbija. A moguća je i atraktivna skupina poput one u kojoj bi Hrvatska izvukla megasile kao što su Francuska, Danska i Italija. Puno je kombinacija...

Prva jakosna skupina:

Portugal, Francuska, Španjolska, Belgija, Engleska i domaćin Njemačka

Druga jakosna skupina:

Mađarska, Turska, Danska, Albanija, Rumunjska i Austrija

Treća jakosna skupina:

Hrvatska, Škotska, Slovenija, Slovačka, Češka i Nizozemska

Četvrta jakosna skupina:

Italija, Srbija, Švicarska te tri reprezentacije iz dodatnih kvalifikacija

  • +41
Hrvatska - Armenija Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL