DOBILI DVA 'CRVENDAČA'

Mladi hrvatski rukometaši nastavili pobjednički niz i ušli u četvrtfinale SP-a

07.08.2023 u 22:53

Bionic
Reading

Hrvatska muška mlađa juniorska reprezentacija nastavila je pobjednički niz i na početku druge faze 10. Svjetskog prvenstva. U prvom susret tzv. glavne skupine 1, u Varaždinu je pobijedila Sloveniju 32:25 i osigurala nastup u četvrtfinalu.

Hrvatski izbornik Krešo Ivanković promijenio je jednog igrača uoči susreta sa Slovenijom. Na tribine se zbog ozljede lože preselio Marko Tkalec, a umjesto njega u momčadi je bio Karlo Bjeliš. I naša početna postava bila je malo promijenjena u odnosu na susrete u skupini. Uz Tina Hercega na vratima, Marka Bjana i Maksimilijana Molca na krilima te Luku Malinaricha na crti, u vanjskoj liniji bili su Vito Glivetić, Aleksandar Čaprić i Petar Krupić umjesto Karla Jurića.

Rastrgan i nervozan bio je početak u igri naše reprezentacije. U deset minuta napravila je čak četiri tehničke pogreške, promašila dva zicera i zato se od starta našla u minusu. On doduše nije bio veliki, ali tjerao ih je određeni rizik, a u takvoj situaciji ruke se nerijetko skrate. Za prvi pogodak trebale su nam 4 minute i 25 sekundi.

Srećom, i Slovenija je puno griješila. Hrvatska je strpljivo čekala svoju priliku, i čini se prva sredila svoju igru. U 15. minuti konačno je povela 5:4. Tempo je bio izuzetno jak. Nitko se nije štedio u obrani, ni na jednoj ni na drugoj strani. Izbornici su mijenjali obrane iz minute u minutu i tražili dobitnu kombinaciju.

Problemi za našu reprezentaciju pojavili su se isključenjem Karla Jurića u 23. minuti. On je prema mišljenju francuskih sudaca, napravio suviše grub prekršaj u obrani i zaradio izravni crveni karton. A baš je bio namjestio ruku i zabio dva lijepa pogotka. Da nesreća ne dolazi sama, saznali smo pet minuta prije predaha kad je izravni crveni karton dobio i Aleksandar Čaprić. Tako smo ostali bez dva topnika koji su do tog trenutak postigli šest od devet naših pogodaka.

To nije dotuklo naše mladiće. Naprotiv, probudilo je motiv više. U 27. minuti prvi put su otišli na plus dva (10:8). Imali su i napad za tri razlike, ali ga nažalost nisu iskoristili. Ali i s plus dva bilo je lijepo otići na predah nakon pravog malog 'rata' u prvih 30. minuta (13:11).

Odlično su naši rukometaši krenuli u nastavak. Zabili su već u prvom napadu, povećali svoju prednost na plus tri i kupili mogućnost nešto mirnije igre. Na vratima je prava mala čuda radio Tin Herceg, a u napadu je proradio Tonći Ivanišević. Njegovi topovi bili su nezaustavljivi za slovenske vratare. U 43. minuti tako smo s igračem manje otišli na četiri razlike (18:14). Slovenija je morala pozvati minutu predaha.

Naša najveća prednost bila je plus šest (23:17, 24:18). Na ulasku u posljednjih deset minuta još je sve bilo otvoreno premda su naši vodili 24:20. Slovencu su maksimalno riskirali. Završavali su napade nakon 20-tak sekundi, a u obrani radili strahovit pritisak na naše vanjske igrače, posebno Vitu Glivetića. Srećom i oni su počeli griješiti u završnih pet minuta. Hrvatska je tri i pol minute prije isteka vremena otišla na šest razlike i time zaključila susret. Na kraju je slavila s visokih sedam razlike (32:25).

Hrvatska je s ovom pobjedom osigurala četvrtfinale. U utorak je u 19.30 čeka dvoboj protiv Mađarske i potvrda prvog mjesta.