BEZ DLAKE NA JEZIKU

Metličić otvoreno o debaklu; ovo se neće svidjeti Goluži!

29.01.2015 u 16:57

Bionic
Reading

Nakon što je Hrvatska poražena u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva protiv Poljske izbornik Goluža nije se složio kako su Poljaci bili lagan ždrijeb te kako je poraz neuspjeh. S njegovim se izjavama u potpunosti ne slaže legenda hrvatskog rukometa, Petar Metličić

S Petrom Metličićem smo razgovarali u sklopu chata na našem portalu Tribina.hr, a jedna od tema bila je i poraz hrvatske reprezentacije u četvrtfinalu SP-a protiv Poljaka. Metličić je o porazu i njegovim uzrocima kroz svoje odgovore zauzeo vrlo jasan stav…

Kako ste doživjeli poraz protiv Poljske?
Razočaravajuće kao i većina. Nažalost, gledajući kako smo igrali na SP to je bilo i realno. Nismo igrali dobar rukomet, a dogodilo se što se moralo - a to je poraz!

Koji je uzrok te 'realnosti'?

Slaba forma i premalo raspoloženih igrača. Nismo igrali dobro, pogotovo u napadu. Vidjelo se to već na utakmicama u skupini. Dok je kontra radila to je bilo OK, ali kada je stala, napad je postao problem.

Je li se moglo bolje? Kako su se spomenute stvari mogle korigirati?

Naravno da se moglo bolje! To je sve stvar onoga što se događa na treningu, u hotelu, ili u svlačionici, tijekom priprema utakmice. Nije ovo slučajno, jer negdje se pogriješilo, ali nije još gotovo. Treba igrati dalje, a za analize treba pričekati još koji dan.

Što biste vi napravili drugačije u pripremi utakmice protiv Poljaka?
Ja bih jedino probao igrati obranu 5-1. To sam rekao i ranije, to nam donosi lake golove, no trener odgovara za svoje postupke. Problem je bio što su Gojun i Musa sporiji, a mijenjali smo dva igrača obrana-napad i tako ubili brzu tranziciju, što nije bilo dobro. No, trener najbolje zna što mu ekipa može…


Kako komentirate Golužine izjave poslije utakmice da je presudila sreća?
Sreća prati hrabre, a mi očito nismo bili hrabri i ludi. Sreću treba izazvati, a mi nismo izazvali sreću kako bi na kraju odlučila jedna lopta za nas. No, uz dužno poštovanje, Poljska nikad nije bila slabija. Nedostajala su im dva ključna igrača, nisu igrali ništa posebno. Po meni smo dobili idealnog protivnika u 1/4 finalu.

Dakle, ždrijeb je bio idealan, iako izbornik govori drugačije?

Je! Izbjegli smo Francuze, Dance... Ako nisi dobar onda je svaki ždrijeb težak, a mi nismo bili pravi. I samo zato nismo iskoristili dobar ždrijeb.

Je li ovo najbolji kadar hrvatske? Nekih igrača nije bilo…
Goluža bira igrače, ja to ne mogu. On ide s njima u rat. Ako je on rekao da je to-to, onda mora i biti.

Biste li dali ostavku na mjestu Goluže?
Treba sačekati da završi SP-a i dovršiti cijeli posao. Cilj je bio plasman na OI i tu sve završava! Ako budemo šesti, to je očito uspjeh ako je to bio cilj.

Je li to cilj koji treba postaviti hrvatska reprezentacija?
To nikad! Nama treba uvijek cilj biti medalja ili barem polufinale. A sve drugo su priče za malu djecu. Ne treba biti bahat, ali to je realnost.

Dakle, ostale su priče zapravo alibi Saveza?
Alibi? Oni najbolje znaju što treba. Ljudi u savezu i stručni stožer to očito znaju. Nisam tamo i nemam kontakata, no pravi sportaš uvijek želi biti najbolji.

Osim razgovora s Svjetskom prvenstvu, s Petrom Metličićem smo prošli neke općenite rukometne teme, kao i probleme hrvatskog, ali i europskog rukometa. Drugi dio razgovora s njima čitajte također uskoro na tportalu…