XAVI OPET PREKRATAK

Messi očekivano osvojio Zlatnu Loptu

09.01.2012 u 20:53

Bionic
Reading

Lionel Messi očekivani je dobitnik nagrade za najboljeg nogometaša 2011. godine, FIFA-ine Zlatne lopte. Omaleni Argentinac izabran je tako za najboljeg treći put zaredom.

I prije negoli su i službeno objavljeni rezultati bilo je jasno da će Leo Messi još jednom osvojiti Zlatnu loptu. Genijalni Argentinac već godinama slovi kao najbolji nogometaš svijeta, tako da nagrada koju je primio u ponedjeljak u Zürichu nikoga ne čudi
Messi je slavio u konkurenciji Xavija i Cristiana Ronalda koji nije bio nazočan na svečanoj dodjeli nagrada na gala-večeri u Zürichu, kao ni trener Real Madrida Jose Mourinho, zbog sutrašnje uzvratne utakmice Kupa kralja protiv Malage.

Osvojio je Messi 47.80% glasova nacionalnih izbornika, kapetana i novinara, uvjerljivo ispred Ronalda (21.60%) i Xavija (9.23%) nakon godine u kojoj je odveo Barcelonu do naslova u španjolskom prvenstvu, Ligi prvaka, Svjetskom klupskom prvenstvu, te europskom i španjolskom Superkupu zabivši pritom 53 gola.

'Želim zahvaliti svojim suigračima u Barceloni i argentinskoj reprezentaciji jer bez njih ovaj uspjeh ne bi bio moguć. Ali, prije svega želim podijeliti ovu nagradu s Xavijem: zaslužuješ ju isto kao i ja', iskren je bio Messi.

U konkurenciji za najboljeg trenera slavio je Barcelonin strateg Pep Guardiola u konkurenciji Sir Alexa Fergusona (Manchester United) i Josea Mourinha (Real Madrid).

Nagradu za najbolju nogometašicu godine ponijela je Japanka Homare Sawa koja je prošle godine predvodila japansku reprezentaciju do naslova svjetskih prvakinja na natjecanju na kojem je ponijela i epitet najbolje golgeterke (pet golova) i najbolje igračice. Nagrada za najboljeg trenera ženske ekipe otišla je u ruke izbornika japanske reprezentacije Norija Sasakija.

Predsjedničku nagradu koja se dodijeljuje za iznimna dostignuća u nogometu osvojio je Sir Alex Ferguson, a nagradu za fair-play Japanski nogometni savez zbog svoje reakcije nakon razarajućeg potresa i tsunamija koji su pogodili Japan.

Nagradu koja nosi ime Ferenca Puskasa a koja se dodijeljuje za najbolji gol 2011. godine ponio je napadač Santosa Neymar za 'slalom' u utakmici protiv Flamenga koji je krenuo od centra u prvenstvenom srazu. Pobijedio je tako najtalentiraniji brazilsjki igrač današnjice u konkurenciji Lionela Messija (gol Arsenalu u osmini finala Lige prvaka) i Waynea Rooneyja (škarice u gradskom derbiju protiv Manchester Cityja).

Na kraju kažimo da idealnu momčad 2011. godine čine: Iker Casillas - Sergio Ramos, Gerard Pique, Nemanja Vidić, Daniel Alves - Andres Iniesta, Xavi, Xabi Alonso - Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney, Lionel Messi.