atp rim

Medvjedev postao prvi ruski pobjednik na rimskom Mastersu

21.05.2023 u 20:20

Bionic
Reading

Najbolji ruski tenisač Daniil Medvjedev (ATP - 3.) u nedjeljnom finalu turnira u Rimu svladao je Danca Holgera Runea (ATP - 7.) 7-5, 7-5 i tako osvojio svoj 20. naslov u karijeri, a prvi na zemljanoj podlozi na natjecanjima iz Masters 1000 serije, postavši prvi Rus s naslovom u 'vječnom gradu'

Bilo je to 33. finale za Medvjedeva, šesto u ovoj sezoni u kojoj je došao do petog naslova, nakon što je prethodno trijumfirao na turnirima u Rotterdamu, Dohi, Dubaiju i Miamiju.

U izjednačenom prvom setu ruski tenisač je do odlučujućeg 'breaka' stigao kad je Rune trebao izboriti odluku u 'tie-breaku'. Rune je imao 30-15, ali je Medvjedev s dva izravna poena i jednom iznuđenom pogreškom slomio servis 20-godišnjeg Danca.

Rune je u drugom setu dvaput imao prednost 'breaka' (2-0, 5-3), ali je Medvjedev u oba navrata odgovarao osvajanjem gemova u serijama: u prvoj je ovojio tri gema, a na kraju meča čak četiri. Sat se zaustavio nakon 102 minute, kad je Rune na drugu meč-loptu prebacio teren, a Medvjedev mogao započeti sa slavljem.

Rimskim naslovom Medvjedev će se u ponedjeljak probiti na drugo mjesto pojedinačne ATP ljestvice, jer će prošlogodišnjeg rimskog pobjednika Novaka Đokovića pogurnuti na treću poziciju. Za jedno mjesto će napredovati i Holger Rune, koji će sa sedmog skočiti na šesto mjesto i tako doći do svog najboljeg renkinga u karijeri.

Medvjedev je po bodovima osvojenim samo u ovoj sezoni (4300) prvi u Utrci prema Torinu, s gotovo 1000 bodova prednosti pred drugoplasiranim Španjolcem Carlosom Alcarazom (3455), koji je ispred Rusa prema bodovima osvojenim u posljednjih godinu dana: Alcaraz ih ima 6815, a Medvjedev 6330.

ATP Rim - finale

Daniil Medvjedev (3) - Holger Rune (Dan/7) 7-5, 7-5