NE SMIJU KUPOVATI

Medveščaku zabrana, iz kluba odgovaraju na optužbe

05.11.2015 u 19:24

Bionic
Reading

Prije nekoliko dana pisali smo o sporu koji KHL Medveščak vodi s nekolicinom bivših igrača vezano uz neisplatu plaća od prošle sezone u KHL prvenstvu. Navodno je riječ o svoti od oko 600.000 američkih dolara koja se odnosi na ugovorne obaveze kluba prema igračima za mjesece nakon sto se Medveščakova momčad, a koju su između ostaloga i činili igrači kojima je klub navodno danas dužan, zbog loše igre i rezultata nije plasirala u doigravanje

Najglasniji među njima, čije objave i napadi na Medveščak putem društvenih mreža već mjesecima zabavljaju navijače i javnost jest Mark Dekanich. Dekanich se postavio kao svojevrsni glasnogovornik igrača čija imena nikada nisu objavljena niti su osobno istupili u javnost s optužbama. Jednom prilikom Dekanicha je podrzao Bill Thomas, nekadašnji miljenik zagrebačke publike, no vrlo brzo se povukao iz javnosti i iz cijele priče.

Cijeli ovaj slučaj obavijen je određenom dozom tajnosti što dodatno zabavlja javnost i stvara prostor za razna nagađanja. Ne zna se točno o kojoj sumi je riječ, tko su igrači kojima Medveščak duguje, u kojem smjeru ide postupak, niti koje su moguće posljedice za klub ili samu ligu.

Iz Medveščaka putem svog glasnogovornika Ranka Vučinića odgovaraju:

'Status slučaja jednak je onom iz rujna budući strane u sporu još uvijek nisu sklopile konačni dogovor. Ukratko: ne krijemo da postoje dugovanja koja su rezultat ranije završene sezone slijedom loših rezultata prošlosezonske momčadi, otkazivanja suradnje dvaju sponzora, pauziranja ugovora s jednim velikim inozemnim sponzorom do samog početka ove sezone te valutne promjene rublje i dolara. Arbitražni postupak kroz posredovanje same lige još je u tijeku. Za vrijeme trajanja postupka ne možemo iznositi više detalja niti konkretnije komentirati isti.'


Sličan odgovor ruskim medijima nudi i sama liga - dok arbitražni postupak traje nema iznošenja detalja, cilj je brzi pronalazak rješenja za strane u sporu i postoje određene sankcije za klubove.

Dosta se spekulira i o iznosima dugovanja. Tako se nagađa kako Dekanichu Medveščak duguje oko pola milijuna kuna. Međutim, ruski mediji tvrde da imaju dokument s imenima igrača i iznosima dugovanja i da je taj iznos previsok, osobito pogledavši Dekanichevu statistiku iz njegove posljednje sezone u Medveščaku. Naime, Dekanich je u prošloj KHL sezoni za hrvatski klub od ukupno 60 utakmica prvenstva branio u svega 12 od čega je upisao 10 poraza. Naravno, dio sezone proveo je van leda zbog neuspjele operacije koljena. Upravo zbog navedenog ruski mediji navode kako zagrebački klub Dekanichu duguje svega dvije zadnje plaće, one nakon što se momčad zbog lošeg rezultata nije plasirala u doigravanje, i to u puno manjem iznosu nego što je pola milijuna kuna.

Dekanich osim za dugovanje Medveščak proziva i vezano uz odluke Disciplinske komisije KHL-a: 'Klub nas nije obavijestio o odluci Lige vezano uz postupak i sankcije koje su postavljene klubu. Pokušao sam kontaktirati Ligu i sindikat igrača, ali bez odgovora. Svakako nesto nije u redu u toj priči.' U Medveščaku imaju i na to spreman i jasan odgovor. 'Liga može kazniti klub za razne stvari - zbog loše rasvjete u dvorani, tehničkih problema s ulaznicama, krivih marketinških poteza, neodaziva igrača na medijske izjave nakon utakmice... Prema tome je logično da Liga i u ovom postupku može donjeti neke disciplinske odluke za klub,' poručuje glasnogovornik Vučinić i dodaje: 'Liga je za četiri kluba - Slovan, Admiral, Sibir i Medveščak postavila određeno pravilo kod transfera igrača, točnije dijelom je ograničila spomenutim klubovima transfere igrača. Klubovi za vrijeme trajanja postupka arbitraže smiju prodavati, ali ne smiju kupovati igrače. Shodno tome kupovina igrača, za sada, za ova četiri kluba završava nešto ranije nego za druge klubove lige. U tome ne vidimo problem. Predvidjeli smo neke odlaske igrača koji bi se mogli dogoditi do službenog završetka transfera unutar lige i za njih doveli zamjenu u igračima koji su među posljednjima stigli u klub,' poručuju iz kluba.

Ono što mnoge zanima jest prijeti li Medveščaku zbog ovog slučaja mogućnost ispadanja iz KHL prvenstva? 'Nikako. Jedino sto može utjecati na naš eventualan izlazak iz KHL-a jest odustajanje sponzora od podrške klubu ili sveopća geo-politička situacija. Mi u Medveščaku planiramo u KHL-u, ukoliko budemo bili u mogućnosti uz pomoć sponzora osigurat budžet, ostati još najmanje iduću sezonu. U ovome trenutku Medveščak na vrijeme i u potpunosti ispunjava svoje obaveze prema igračima aktualne KHL momčadi. Trenutno smo zadovoljni načinom na koji momčad funkcionira, te načinom na koji trener Dwyer i njegov tim vode ovosezonsku momčad. Osobito smo zadovoljni što smo uz pomoć sponzora uspjeli osigurati budžet za ovu sezonu, u ovim vremenima i ovim uvjetima u kojima se kao društvo nalazimo.'

Ostaje za vidjeti u kojem smjeru će se razvijati ovaj cijeli postupak i do kada će trajati. Unatoč problemima s bivšim igračima Medveščakova ovosezonska momčad već je sada visokoplasirana na rezultatskoj tabeli s odličnim izgledima za ulazak u doigravanje. Bio bi to veliki uspjeh za mali hokej klub iz Hrvatske koji se s budžetom od 11 milijuna eura suprotstavlja ruskim sportskim gigantima koji u sezoni toliko potroše samo na jednog vrhunskog igrača. Sigurno je kako će ovaj cijeli slučaj ostaviti gorak okus na ustima mnogih, no nitko Medveščaku ne može osporiti sve ono što je napravio za hrvatski hokej i hrvatski sport općenito.