RASPAD SUSTAVA

Max Mosley tjera Alonsa iz Formule 1?

23.05.2009 u 14:39

Bionic
Reading

Pritisak na vodstvo Svjetske automobilističke organizacije (FIA) i Formule 1 i dalje raste. Nakon što su se najveće i najbogatije momčadi pobunile protiv pravila donesenih za narednu godinu, sad su svoj glas počeli dizati i najbolji vozači

Možda je Max Mosley i dalje uvjeren da je njegova ideja o novim pravilima za narednu sezonu briljantna, čak i unatoč protestima velike većine ekipa, no možda bi ipak morao razmisliti o tome što i kako dalje s obzirom da su i vozači, redom najbolji, počeli razmišljati o odlasku iz Formule 1.

Nakon što je aktualni svjetski prvak Lewis Hamilton javno rekao da mu se nimalo ne sviđa to što ga FIA i McLaren koriste za svoje političke obračune, glas je podigao i bivši svjetski prvak Fernando Alonso. Da bi stvar bila gora, Španjolac je najavio povlačenje iz Formule 1 ukoliko najveće momčadi ne potpišu ugovore za 2010. godinu.

'Ako Formula 1 izgubi svoj status najvećeg prvenstva u automobilskoj industriji jer su je napustili veliki konstruktori, onda ću i ja otići. Formula 1 bez velikih konstruktora neće biti više za mene. Ne bih htio voziti automobil koji tehnički i po drugim karakteristikama neće biti najbolji ili najzahtjevniji', kazao je Alonso i poslao jasnu poruku onima koji izravno odlučuju o budućnosti Formule 1.

Nemojmo se zavaravati da glas Fernanda Alonse ne znači puno u F1 svijetu. Ne samo zato što je bivši svjetski prvak, nego zato što je Španjolska veliki 'potrošač' tog oktanskog cirkusa, ali i zato što bi njegov postupak mogli slijediti i drugi vozači. Katkad je dovoljno samo zakotrljati kamen da bi se stvorila lavina. A situacija s idućom sezonom je i bez te lavine sasvim dovoljno neizvjesna.