NOGOMETNI PLIŠANCI

Maskote SP-a: Od Willieja do Zakumija

  • Autor: Borut Šips
  • Zadnja izmjena 15.06.2010 19:40
  • Objavljeno 18.04.2010 u 07:40
Willie maskota

Willie maskota

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Englezima je prvima pala na pamet ideja o maskoti nogometnog SP-a. Otada su one neizostavni dio svakog turnira, a afrički leopard Zakumi zatvorit će prvi tucet simpatičnih likova

Willie je bio lav koji je u izboru dobio više glasova od buldoga, što je i sasvim logično s obzirom da je nadimak engleske selekcije 'tri lava'. Potom su mu obukli dres s britanskom zastavom, zvanom Union Jack, na glavu stavili popularnu frizuru 'bitlsicu' i dali karakterističan bahati stav pri hodu.

Nakon popularnog lava, koji je organizatorima donio zaradu od tri milijuna funti, uslijedio je meksički dječarac sa sombrerom Juanito i dva rumena Nijemca po imenu Tip i Tap. Argentinci su plasirali Gauchita, a Španjolci 1982. prvu biljku – naranču Naranjito. Meksiko je 1986. za maskotu izabrao feferončić s loptom, a Talijani čudnu limenu skulpturicu imena Ciao.

Prvu digitalnu kreaciju napravili su Amerikanci koji su 1994. najavili povratak efikasnog nogometa simpatičnim psićem Strikerom, dok je mnogima u sjećanju još svjež plavi pijetao Footix iz Francuske.

Japanci i Korejci odabrali su neka čudna bića iz budućnosti, a sa zadnjeg SP-a mahao je lav Pille. Nakon njega uslijedit će još jedna velika mačka, ovaj put leopard.

Zakumi je dobio ime kao spoj kratice ZA i riječi 'kumi'. Prvo označava Južnoafričku Republiku u prometnom smislu, a drugo na mnogim afričkim jezicima znači broj deset. Kao i pred Willieja, i pred njegovog nasljednika je stavljena određena zadaća. Leopard bi trebao prihodovati tisuću puta više od originalnog 'plišanca' i donijeti organizatorima čak tri milijarde eura.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi