DOKAZ NEVINOSTI

Martinović pomilovan, ali glumac Hager bez kazne

14.01.2012 u 20:01

Bionic
Reading

Gregor Hager teatralno je pao u jednom duelu sa Sašom Martinovićem, a suci su nasjeli i igraču Medveščaka dali pet minuta kazne i izbacili ga s utakmice. No dan kasnije videosnimkma dokazala je da Martinović nije učinio baš ništa suparniku

Igrala se u petak 37. minuta, Medveščak je vodio 1:0 kad je hokejaš KAC-a Gregor Hager pao kao pokošen u jednom duelu sa Sašom Martinovićem. Držao se za glavu, ležao na ledu, stigla je i liječnička pomoć, a suci su dosudili pet minuta kazne 'medvjedu' i izbacili ga do kraja utakmica s leda. Trener zagrebačke momčadi žestoko je protestirao, no odluka sudaca nije se mijenjala.

Dan kasnije Ebelova komisija za kazne presudila je na temelju videosnimke da Martinović nije učinio baš ništa čime bi uzrokovao ozljedu suparnika i poništio kaznu sudaca utakmice. Pravda je pobijedila, rekli bismo, no što je s Hagerom, simulatorom koji je svojoj momčadi itekako pomogao teatralnošću? On nije kažnjen za svoju glumu, a trebao je biti, ne samo za glupost koju je napravio, nego i kao primjer svima ostalima koji bi tako nešto mogli pokušati učiniti.

Uostalom, nemojmo zaboraviti da je KAC u tih pet minuta Martinovićeve kazne izjednačio na 1:1 i imao nekoliko izvrsnih prilika za vodstvo, pa se postavlja pitanje što bi bilo da je austrijska momčad zbog tako velikog previda sudaca i simuliranja gostujućeg igrača - pobijedila? Što bi se dogodilo da je KAC pobijedio u takvim uvijetima u, recimo, odlučujućoj utakmici polufinala ili finala doigravanja?

KAC-ovi hokejaši više su se puta već istaknuli glumatanjem, ali i nevjerojatnim potezima poput onog iz prošlogodišnjeg doigravanja kad je Frank Banham dobio palicom po leđima dok je ležao na ledu, a za to nitko nije dobio ni packu, a kamoli kaznu! No zato je, poslije svih batina koje su 'medvjedi' dobili u toj četvrtfinalnoj seriji, čelnik ekipe iz Klagenfurta, nakon što je KAC za zelenim stolom dobio ovosezonsku utakmicu u Zagrebu sa 5:0 zbog navodno nepravilne registracije golmana Mate Tomljenovića, napisao Zagrepčanima pismo prepuno toplih riječi o prijateljstvu i fair playu. To je lijepa gesta, čak ni ne sumnjamo u iskrenost, no neka onda i ti isti čelnici KAC-a svoje igrače upozore na gluposti koje rade na ledu.

To što je KAC jedan od najbogatijih klubova u regiji, to što su najveći klub u Austriji, to što im je ambicija uvijek biti najbolji, sve to tom istom KAC-u ne daje za pravo da se ponaša kao da svaku utakmicu mora pobijediti milom ili silom. Medveščak je već toliko puta iskusio nepravdu baš zbog KAC-a, vrlo vjerojatno bi se nečim sličnim mogli 'pohvaliti' i još neki neaustrijski klubovi u Ebelu, da je možda baš sad vrijeme da se stvari srede i postave na pravo mjesto.

Hagera po toj logici ne samo da treba obilježiti simultantom, nego ga je trebalo oštro kazniti, a zašto tomu nije tako, e to ipak treba pitati one koji u Ebelu odlučuju o svemu. Ili bi to ipak bilo samo retoričko pitanje?