VLATKO BROJI SITNO

Markovićeva vladavina puna uspona i padova

15.05.2012 u 21:35

Bionic
Reading

Vlatko Marković u prosincu 1998. godine preuzeo je čelno mjesto Hrvatskog nogometnog saveza i nakon gotovo 13 i pol godina odlazi s tog mjesta. U tom je periodu bilo loših poteza, ali i reprezentacijskih uspjeha iza kojih se Marković skrivao

Aktualni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Vlatko Marković u utorak je pred Izvršnim odborom napokon potvrdio ono o čemu je pričao tjednima - da će otići kada Euro završi. Na njegovo će mjesto sjesti Davor Šuker, Markovićev prvi 'pick' i saveznik u borbi protiv Igora Štimca. No, upravo je Štimac taj na kojeg se oslanjaju i Šuker, ali i Mamić, u želji da hrvatski nogomet vrate na sportske, a ne na stranice crne kronike.

Od prosinca 1998. do danas, u tih 13 i pol godina - dogodilo se svašta. Naravno, pod Markovićevim ravnanjem HNS-om, u kojem se vrijeđalo po vjerskim, nacionalnim i ostalim osnovama, u kojima se lažno obećavalo, u kojima su brojni nogometni djelatnici završavali u zatvoru i pod krivičnim prijavama. U kojima su nogometaši ostajali kruha gladni ili uhvaćeni pred kladionicama.

Mnogi kao najveći Markovićev poraz ističu neuspjelu kandidaturu za Euro kojem će ove godine svjedočiti Poljska i Ukrajina. Ali koliko god mnogi sada zbog toga kritiziraju Markovića, u jednu ruku možemo biti sretni jer Hrvatska je za to prvenstvo trebala izgraditi i stadione i hotele i ceste, a svi svjedočimo kako se i dan-danas po sudovima traži nestala lova od zagrebačke Arene, obojenih tunela na Dalmatini... A taj dug vjerojatno ne bi otplatili ni naši prapraunuci.

Tvrdio je Marković da je HNS 'firma za sebe' koja od države nije dobila ono što je trebala i koja je poslovala po svojim kriterijima. Naravno, argument mu je neuništiv i nitko mu zbog toga ne može ništa. Međutim, nejasno je kako se Marković u svim tim godinama nije dosjetio dovršiti nogometni kamp, koji je obećavao jednako dugo koliko i Bandić krov nad maksimirskom zapadnom tribinom. Jer da je imao kamp, toliko potreban, mogao si je osigurati počasno mjesto, a ne status najboljeg polagača kamena temeljca.

U želji da se brine o 'najljepšoj djevojci', A reprezentaciji, koja je za njegova mandata otišla na pet od sedam velikih natjecanja, prvu HNL prepustio je raznim udrugama, pa mu je već spomenuti Štimac napakostio Ligom 16, zbog koje je upravo on (Marković) prozivan i zbog koje su ga razvlačili i oni kojima je osiguravao ulaznice za velike utakmice, kojima je plaćao avionske karte i vodio ih na daleka putovanja.

A to si jednostavno nije smio dopustiti. Valjda će Šuker biti mudriji, pametniji i oprezniji.