PRIJETI I DUNGA

Maradona u prilici da postane novi car

15.06.2010 u 19:56

Bionic
Reading

Samo su dvojica, Franz Beckenbauer i Mario Lobo Zagallo, naslove svjetskog nogometnog prvaka osvajali i kao igrači i kao treneri. Priliku da im se pridruži ima argentinska ikona Diego Maradona i bivši brazilski kapetan Dunga

Zagallo je bio član slavne brazilske navale (Pele, Didi, Vava, Garrincha, Zagallo) koja je 1958. uzela i četiri godine kasnije obranila naslov. U povijest nogometa upisao se 1970. godine kada je treći naslov Brazila potpisao kao izbornik. Kako bi upotpunio dojam, 1994. u četvrtom trijumfu Carioca sudjelovao je kao pomoćnik izborniku Parreiri.

Nakon njega samo je još njemački nogometni car zaslužio trofej s terena i s klupe. 'Kaiser' Franz Beckenbauer naslov je kao kapetan podigao 1974, a prvake je trenirao 16 godina kasnije u Italiji.

Od 32 izbornika koji će se nadmetati za 19. naslov, samo dvojica imaju priliku priključiti se slavnom dvojcu. Obojica su trofeje već podizali kao kapetani i obojica su u svojim domovinama osporavani kao treneri.

Dunga, prvak iz 1994, trpi kritike da Brazil ne igra dovoljno lepršavo, a oponenti čekaju dan kada će objaviti popis na kojemu gotovo sigurno neće biti Ronaldinha, Ronalda i Adriana. Onda će krenuti novi val kritika i Dunga ima samo jedan izlaz: pobijediti u finalu.

Drugi je Diego Maradona koji je Argentince suvereno odveo do njihove druge i posljednje krune, u Meksiku 1986. On nema problema s tempiranim valovima kritika, njega kritiziraju kontinuirano i glasno. Prošao je trnovit put kroz kvalifikacije, a Argentina nije navikla na tu vrstu neizvjesnosti. Odrekao se najkreativnijeg igrača Riquelmea i dva ovna na brvnu ne uzmiču ni centimetra. Taj ples taština navijačima je posebno teško pao.

Ipak, argentinska javnost nije toliko izbirljiva, Diego bi svoj sjaj zadržao i plasmanom u, recimo, polufinale. Pod uvjetom da ne izgubi od Brazila. To mu ne bi oprostili.