PROŽIVLJAVA SNOVE

Mandžo otkrio tajnu igranja glavom i svoj najveći motiv

23.09.2013 u 19:30

Bionic
Reading

Hrvatski nogometni reprezentativac Mario Mandžukić dao je intervju za Bayernovu web-stranicu u kojem je između ostaloga progovorio o dosadašnjem iskustvu u radu s Pepom Guardiolom i vlastitom igračkom napretku

Iza Bayerna je visoka bundesligaška pobjeda na gostovanju kod Schalkea od 4-0 u koju je Mandžukić ugradio jedan gol. Bio mu je to četvrti ovosezonski u Bundesligi, te je na dobrom putu da sruši svoj rezultat iz prošle sezone kada je tresao suparničku mrežu u prvenstvu 15 puta.

Da li ste iznenađeni s pobjedom od četiri gola razlike na gostovanju kod Schalkea

Ne. Ako igramo kao što smo igrali u Moskvi ili u subotu, onda to nije iznenađenje. Stalno se poboljšavamo i nismo im dopustili skoro ništa. Ali kao što uvijek kažem, ishod naših utakmica uglavnom ovisi o nama.

Što je bilo posebno dobro?

Napadali smo kroz sredinu i držali visok tempo. Bili smo stabilni u posjedu lopte i rijetko smo ju gubili. Mislim da je to zadovoljilo trenera. Ako tako uspijemo nastaviti, izbit ćemo na vrh ljestvice u nekom trenutku.

Pep Guardiola stalno rotira sastav, ali gotovo uvijek započinje s vama. Započeli ste na klupi tek jednom, u Freiburgu.

Oduševljen sam što Guardiola pokazuje toliku vjeru u mene. Dajem sve što mogu da bih mu se odužio na povjerenju. Zaista ponovo uživam ove sezone i nemam problema s igranjem dvije utakmice tjedno. Za mene je to lako jer imam puno energije.

Zabili ste u svakoj u posljednje tri utakmice i najbolji ste klupski strijelac s pet golova ukupno. Da li biste rekli da ste u seriji?

Imao sam dobru predsezonu, a moj je cilj biti bolji ove sezone nego prošle. U jako sam dobroj formi u ovom trenutku, ali ne na apsolutnom vrhuncu u smislu ritma. Bit ću još i bolji.

Mandžukić je odradio prvu sezonu u Bayernu na vrhunskoj razini i ne planira stati...


Kako stvari idu pod Pepom Guardiolom?

Jako dobro. Njegove su taktičke ideje sjajne. Fantastičan je kada razgovara s pojedincima i uvijek je spreman na smijeh. Sve jako dobro funkcionira.

Iznimno ste jaki u skoku. Da li je to nešto s čim ste se rodili?

Možda (smijeh). Moj otac je bio branič i bio je jak u igri s glavom. Ali to je prvenstveno rezultat treninga. Čak i kada sam bio mali puno sam radio na igri s glavom. Danas često ostanem na terenu nakon treninga i tražim suigrače da mi mi nabace još par lopti. Sve je stvar vježbe, vježbe i vježbe.

Mnogi Bayernovi navijači sanjaju o ponavljaju prošlosezonskih uspjeha...

Navijačima je dozvoljeno sanjati, a zašto ne? Naravno da želimo ponovo sve trofeje, ali ne mogu garantirati da će se i dogoditi (smijeh). Sada, kako ne dajem puno intervjua želio bih iskoristiti priliku i reći nešto posebno.

Samo dajte!

Naši su navijači nevjerojatni. Prisjećam se atmosfere u finalu Lige prvaka, u finalu Kupa, u Pragu na Superkupu ili u našoj posljednjoj domaćoj utakmici protiv Hannovera. Bilo je nevjerojatno. Oni igraju veliku ulogu u našim uspjesima jer nas nose do pobjeda. Osobno ja puno profitiram od toga da znam da svojim golovima usrećujem navijače.

Onda je transfer u Bayern 2012. bio pravi korak?

Kada sam primio prvi poziv od Bayerna odmah sam znao da će biti pravi potez doći ovdje. Bayern je uvijek bio moj najveći san i postao je stvarnost. I uvijek sam bio uvjeren da ću u nekom trenutku napraviti iskorak.

Da li vas danas u vašoj domovini Hrvatskoj tretiraju drugačije?

Ako igrate u tako velikom klubu, ljudi očito znaju više o vama. Puno je Bayernovih navijača u Hrvatskoj, posebice u Zagrebu. Neki od njih me dolaze gledati ovdje u Münchenu, a neki od njih dolaze čak i na treninge (Mandžukić ponosno kroz prozor pokazuje hrvatsku zastavu uz rub trening-igrališta).

Živite u Hrvatskoj i već smo čuli da vam se sviđa Oktoberfest. Što je s gradom?

Ovdje je krasno. Uživam u životu u Münchenu. Mislim da je to očito ako ste me vidjeli da igram. Ali ne izlazim i u centar grada ne idem tako često jer se radije opuštam na slobodne dane.