ENGLEZI PODSJEĆAJU

Mamići su prema Ligi prvaka krenuli iz pritvora

15.09.2015 u 16:26

Bionic
Reading

Dinamo u srijedu protiv Arsenala počinje svoj peti nastup u Ligi prvaka. No dok ulaska u elitno natjecanje Dinamo je prošao dug put kvalifikacija, a igrao je protiv luksemburške Fole Esch, norveškog Moldea te albanskog Skenderbeua. Imali su 'modri' i dodatnih briga - jer baš uoči kvalifikacija njihovi su najvažniji ljudi - braća Zdravko i Zoran Mamić završili u Remetincu odnosno istražnom zatvoru zbog sumnji u nezakonite radnje utaje poreza

A sve te okolnosti nisu promakle novinaru uglednog engleskog Guardiana koji je u prilično dugačkom tekstu spomenuo problem, i to ne samo oko uhićenja braće Mamić već dugogodišnje borbe Bad Blue Boysa s maksimirskim čelnicima i uzurpaciju kluba - koji je, iako formalno registriran kao Udruga građana - postao privatni biznis jedne obitelji.

'Za braću Mamić, Dinamovog izvršnog predsjednika Zdravka i trenera Zorana, borba za ulazak u Ligu prvaka počela je u zatvorskoj ćeliji', piše autor Guardianova teksta o 11 dana koje su braća Mamić provela u Remetincu, a izašla na dan utakmice protiv luksemburške Fole Esch u drugom pretkolu Lige prvaka.

'Zoran i Zdravko proveli su 11 dana u pritvoru. S njima je osumnjičen i visoki član HNS-a, inače bivši djelatnik Dinama Damir Vrbanović. Kad su braća Mamić došla iz pritvora na utakmicu s Folom Esch, tisuće navijača napustile su stadion', podsjetio je autor teksta

'Zdravko ne posjeduje Dinamo, klub je Udruga građana, ali sve je pod Zdravkovom kontrolom. Bad Blue Boysi žele sudjelovati u glasovanju, ali Zdravko ih je izmanipulirao.'

Mamići su u Remetincu bili i u vrijeme odigravanja prvog derbija protiv Hajduka, a maksimirski stadion odisao je posebnom energijom, bio je pun i raspjevan, ali izlaskom čelnika kluba, podsjeća Guardian, sa stadiona je nestala i takva atmosfera.

'Da je tata (op. a., Mamić ovdje misli na sebe) bio na stadionu protiv Hajduka, zabili bismo im pet golova', objasnio je Mamić nakon što je derbi završen rezultatom 1:1.

Autor se pita hoće li barem Arsenal biti mamac navijačima.

Podsjećamo, USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv Zdravka i Zorana Mamića, a sumnjiči ih za zloporabu položaja i ovlasti te poticanje na zloporabu, davanje i primanje mita te utaju poreza. Pušteni su nakon plaćene jamčevine. Osim toga, u priču su uvučeni i neki nogometaši, poput Luke Modrića i Dejana Lovrena, čiji su transferi u Tottenham odnosno Lyon - predmet istrage.