POVIJEST SE PONOVILA

Malezija ostala utrka vozačkog prkosa i neposluha!

31.03.2014 u 07:00

  • +13

Formula 1, Velika nagrada Malezije

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Jason Reed

Bionic
Reading

Nakon što je prošlogodišnje izdanje utrke u Kuala Lumpuru obilježilo odbijanje timskih naredbi u režiji Sebastiana Vettela, ove godine isto je ponovio i Felipe Massa...

Od svog trkaćeg inženjera vozači Formule 1 radije će primiti poruku kako im se bolid zapalio, nego naredbu da nekog moraju propustiti, odnosno da im je zabranjen napad ako su brži. Baš na utrci u Maleziji takve poruke su česte, ponajviše zbog teških vremenskih uvjeta i visokih temperatura u kojima momčadi ništa ne žele prepustiti slučaju. No, kao i prošle godine i ove smo svjedočili vozačkom neposluhu, koji dokazuje da su F1 vozači pravi sportski natjecatelji, a kalkuliranje svojih šefova zapravo ne mogu podnijeti.

Gledajte Formulu 1!

Sve slobodne treninge, kvalifikacije te sve nedjeljne utrke gledajte na MAXtv-ovom kanalu, MAX GP! Utrke možete gledati i na pay-per-view servisu match.tportal.hr

Odbijanje naredbe o 'povlačenju' Sebastiana Vettela prošle godine na stazi Sepang jedna je od najjačih priča cijele sezone. Mnogi su nakon toga kritizirali Nijemca, nazivali ga prljavim igračem koji će učiniti sve samo da dođe do pobjede. A on je zapravo učinio ono što se očekuje od svakog pravog sportaša: borio se do kraja i na kraju završio ispred svih.

Ove godine slučaj je bio malo drukčiji. Momčad Williamsa tražila je od Felipea Masse da propusti Valtterija Bottasa, jer je Finac bio brži i nadali su se da može skinuti Jensona Buttona koji je bio ispred. Iskusnom 32-godišnjem Brazilcu pao je mrak na oči. Nakon što je u Ferrariju zadnje četiri sezone morao igrati ulogu 'vodonoše' Alonsu, prešao je u Williams i sada britanska momčad traži od njega da se makne nekom klincu, samo zato što ima dva kruga svježije gume i možda koju desetinku brži bolid.

'Valtteri je brži od tebe,' poručio mu je privremeni trkaći inženjer koji mijenja Roba Smedleyja. Istim riječima kao i prije četiri godine Smedley u Njemačkoj, kad je Ferrari tražio da prepusti prvo mjesto Fernandu Alonsu. Čak i istim tonalitetom. Probudio je lava u svom vozaču. Taj incident iz 2010. godine jedna je od najružnijih Massinih uspomena. Jednom prilikom je čak izjavio da mu je to bio gori trenutak nego kad ga je umalo ubila opruga otpala s bolida Rubensa Barrichella u Budimpešti 2009.

Massa je na kraju izigrao Williamsove šefove. Bottas je očajnički pokušavao proći pokraj Brazilca, ali bezuspješno. Kao i prošle godine s Red Bullom, volja momčadi nije provedena. Da je dugogodišnji Felipeov prijatelj i suradnik Rob Smedley bio s druge strane mikrofona, a tek će biti u momčadi od sljedeće utrke, zaključili bismo da ga je namjerno nahuškao na takav čin, buđenjem ružnog sjećanja iz Hockenheima. Ovako je to jednostavno bila netaktična komunikacija krute britanske momčadi, koja nije dala prave rezultate.

'Dao sam sve od sebe u utrci. Borio sam se do kraja, cilj mi je bio osvojiti što je više bodova moguće. Ovo nam je tek druga utrka. Je li pošteno to što sam davao sve od sebe? Ja poštujem svoj posao, ali moramo se i međusobno poštivati,' opravdao je svoj čin Massa te ustvrdio kako Bottas vjerojatno ne bi prošao Buttona, ako nije uspio proći njega.

Ljubitelji sporta stat će na stranu Masse u ovom slučaju, no njegovi nadređeni ne vole neposluh i Felipe bi mogao imati problema u nastavku sezone. Jedan vrlo neugodan razgovor čeka ga vjerojatno već u ponedjeljak...


Velika nagrada Malezije, rezultati:

1. Lewis Hamilton (Mercedes) 1h40:25
2. Nico Rosberg ( Mercedes) +17.3
3. Sebastian Vettel (Red Bull) +24.5
4. Fernando Alonso (Ferrari) +35.9
5. Nico Hülkenberg (Force India) +47.1
6. Jenson Button (McLaren) +1:22.3
7. Felipe Massa (Williams) +1:23.6
8. Valtteri Bottas (Williams) +1:24.6
9. Kevin Magnussen (McLaren) 1 krug
10. Danill Kvjat (STR-Renault) 1 krug

Velika nagrada Australije, rezultati:

1. Nico Rosberg (Mercedes) 1:32:58.710
2. Kevin Magnussen (McLaren-Mercedes) +26.777
3. Jenson Button (McLaren-Mercedes) +30.027
4. Fernando Alonso (Ferrari) +35.284
5. Valtteri Bottas (Williams-Mercedes) +47.639
6. Nico Hülkenberg (Force India-Mercedes) +50.718
7. Kimi Räikkönen (Ferrari) +57.675
8. Jean-Eric Vergne (Toro Rosso-Renault) +1:00.441
9. Danil Kvjat (Toro Rosso-Renault) +1:03.585
10. Sergio Perez (Force India-Mercedes) +1:25.9

Ukupni poredak vozača:

1. Nico Rosberg 43
2. Lewis Hamilton 25
3. Fernando Alonso 24

Poredak konstruktora:

1. Mercedes 68
2. McLaren 43
3. Ferrari 30

Raspored utrka Formule 1 pogledajte ovdje