NEOSVOJIVI MAKSIMIR

Ma kakav Porto! To je Dinamova mušterija

17.09.2012 u 08:52

Bionic
Reading

Dinamo i Porto su u Maksimiru igrali već tri puta i portugalska momčad nikada se nije dobro provela; gosti na zagrebačkom stadionu nisu uzeli ni boda

Porto je moćan, portugalski klub je bio i dva puta prvak Europe (1987., 2004), ali i za tog europskog nogometnog diva Maksimir je ostao neosvojiva utvrda.

Prvi puta su Dinamo i Porto imali okršaj prije 50 godina. U Kupu velesajamskih gradova 1962. u Zagrebu je u šesnaestini finala bilo 2:1 za domaćina (0:0 u uzvratu).

Sljedeći maksimirski susret dogodio se je 1983., a i tada je bilo 2:1 za Dinamo (Bračun, Belin). No Porto je prošao u drugo kolo Kupa Kupova, jer je u drugih 90 minuta pobijedio sa 1:0.

Posljednji puta su se susreli u skupinama Lige prvaka 1998. U Portu je bilo 3:0, ali je u Zagrebu hrvatski prvak gotovo uzvratio istom mjerom te dobio utakmicu 3:1 (Mikić, Rukavina, Mujčin).

'Poveli smo nakon centaršuta Jeličića, a u sredini su bili Marić i Mikić da bi na koncu ovaj drugi ugurao loptu u mrežu. Prije poluvremena je Tomislav Rukavina zabio udarcem iz daljine nakon odbijanca, a onda je sjajni Jardel odmah zabio za smanjenje. Ipak, bili smo dosta bolji i na koncu zasluženo zabili treći gol i dobili utakmicu', prisjetio se tih dana Edin Mujčin i realno dodao:

'Ako se njima dogodi neki loš dan, a nama se otvori i poklopi, onda se čak i može nešto izvući, no Porto je danas sjajan i Dinamu će biti teško. Eventualni remi bio bi fantastičan uspjeh.'

I tako, ako se pogledaju samo utakmice u Maksimiru, Dinamo je upisao sve tri pobjede uz gol razliku 3-7. Hoće li se dobra tradicija za domaćina nastaviti te će Porto i dalje biti mušterija te drag gost? Odgovor na to pitanje dobit ćemo u utorak negdje oko 22,30.