AMNESTIRAN

Luciano Moggi ipak neće u zatvor

08.01.2009 u 17:41

Bionic
Reading

Bivši izvršni direktor torinskoga Juventusa Lucciano Moggi (71) osuđen je u četvrtak na sudu u Rimu na godinu i pol dana zatvora zbog prijetnji igračima prilikom prijelaznog roka 2006., no zbog amnestije neće služiti zatvorsku kaznu

Zatvorsku kaznu od 14 mjeseci dobio je i njegov sin Alessandro Moggi, osuđen, pa potom i oslobođen iz istih razloga. Nekoliko dana prije negoli je 2006. u Rimu započelo suđenje u slučaju Moggi, talijanska vlada je objavila amnestiju od zatvora koja je obuhvatila više tisuća osuđenih kriminalaca.

Otac i sin Moggi su zajedno utjecali na prelaske nogometaša u Italiji putem privatne agencije GEA, koja je bila u vlasništvu mlađeg Moggia. U istoj agenciji je radio kao jedan od direktora i optuženi sin izbornika talijanske reprezentacije Marccela Lippia, David Lippi, no pred sudom nije utvrđena njegova krivica i on je oslobođen.

Tužitelj je za starijeg Moggia tražio šest godina zatvora, ali ga je sud oslobodio optube za zločinačko udruživanje i proglasio krivim samo zbog prisile jer je dvojicu nogometaša primorao da prijelaze obave preko agencije GEA. Moggiev sin je kriv samo za nepravilnosti u poslovanju agencije.

Inače, Lucianu Moggiu je 2006. zbog korupcijske afere izrečena petogodišnja zabrana obavljanja poslova vezanim za nogomet.