HIT MOMČAD EUROPE

Lova do krova u Maksimiru; evo koliko je milijuna eura Uefa već uplatila Dinamu

05.10.2018 u 09:52

Bionic
Reading

Pobjedom u Bruxellesu nad Anderlechtom 2:0, golovima Hajrovića i Gojaka, nogometaši Dinama ostvarili su drugu pobjedu u nizu u Europskoj ligi te tako došli nadomak povijesnog uspjeha – proljeća u Europi. Posljednji put to se dogodilo davne 1970. godine…

Pred nogometašima Dinama povijesna je prilika jer Hajrović, Gavranović, Olmo i društvo u sljedeće četiri utakmice Europske lige, od kojih dvije igraju kod kuće (Spartak i Anderlecht), zaista imaju priliku ispisati povijest. Maksimalnih šest osvojenih bodova u prva dva kola nogometašima Dinama praktički je otvorilo vrata 'proljeća u Europi', ali treba biti oprezan jer prema nekim kalkulacijama 10 osvojenih bodova i teoretski će biti dovoljno za prolaz dalje (moguće i devet).

'Mislim da trebamo tako nastaviti. Naravno da nam puno znači dobiti dvije utakmice protiv takva dva protivnika kao što su Fenerbahce i Anderlecht', kratko je rekao trener Dinama Nenad Bjelica te će pokušati utišati euforiju koja se stvorila u klubu.

Sve utakmice UEFA Europske lige, uključujući sve utakmice Dinama u skupini, ekskluzivno možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

  • +9
Anderlecht - Dinamo, 2. kolo Europske lige, 2018./19. Izvor: Profimedia / Autor: JASPER JACOBS

Jer Bjelica je itekako svjestan kako s ovom generacijom može ostvariti ono što nisu druga poznata trenerska imena, među kojima je i Miroslav Ćiro Blažević. Ono što nisu uspjeli s igračkim veličinama kao što su Marko Mlinarić, Velimir Zajec, Zlatko Kranjčar, Stjepan Deverić, Davor Šuker, Robert Prosinečki, Zvonimir Boban, Luka Modrić i drugi imaju njegovi momci koji igraju, prema ocjenama analitičara, moderan nogomet i jako su čvrsti u obrani, za razliku od prijašnjih momčadi.

Samo najstariji navijači Dinama pamte kada su uživo na Maksimiru 18. ožujka 1970. gledali utakmicu četvrtfinala tadašnjeg Kupa pobjednika kupova protiv Schalkea (poraz 1:3). To je bio posljednji nastup Dinama, koji je tada vodio legendarni Ivica Horvat, u nekom europskom klupskom natjecanju u proljeće…

Raspored svih utakmica Dinama u skupini D Europske lige (Arenasport):

  • 20. rujna: Dinamo - Fenerbahce 4:1
  • 4. listopada: Anderlecht – Dinamo 0:2
  • 25. listopada: Spartak T.- Dinamo
  • 8. studenog: Dinamo – Spartak T.
  • 29. studenog: Fenerbahce - Dinamo
  • 13. prosinca: Dinamo - Anderlecht

No osim povijesne prilike, nogometaši Dinama, u koje su uoči početka sezone mnogi sumnjali, imaju priliku napuniti klupsku blagajnu. Pogotovo ako dočekaju proljeće u Europi. Podsjetimo, klubovi za svaku pobjedu u grupnoj fazi od Uefe dobivaju 570 tisuća eura, a za neriješen rezultat 190 tisuća eura. S dvije pobjede u prva dva kola Dinamo je već zaradio milijun i 140 tisuća eura. Ako Dinamo kojim slučajem završi kao prvi u skupini, dobit će od Uefe dodatnih milijun eura, a ako prođe dalje kao drugoplasirana momčad, zadovoljit će se s 500 tisuća eura.

Dodajmo tome kako je Dinamo plasmanom u Europsku ligu već zaradio 7,92 milijuna eura, što znači da je dosad zarada od Uefe 9,06 milijuna eura. I tu sigurno ne misle stati jer u sljedeće dvije utakmice Dinamo igra protiv realno najslabije momčadi u skupini, Spartaka, uz naglasak kako se 25. listopada zbog kazne Uefe u Trnavi igra bez publike (kazna zbog rasizma). S nova tri boda i dodatnih 570 tisuća eura za eventualnu pobjedu Dinamo bi se, osim 'proljeću u Europi', približio zaradi od Uefe od čak 10 milijuna eura. Tako nešto uoči početka sezone nisu mogli ni sanjati…

Naime, svaki od 48 klubova koji su se kvalificirali u Europsku ligu od Uefe su dobili 2,92 milijuna eura, a Dinamo je dobio još pet milijuna eura bonusa jer je u kategoriji prvaka koji su eliminirani u play-offu Lige prvaka.

Osim spomenute zarade od bodova, dodajmo kako Uefa posebno nagrađuje plasman u svaki sljedeći krug, tzv. nokaut faze. A sponzore da ne spominjemo…

Nagrade Uefe (drugi krug Europske lige):

  • Šesnaestina finala - 500 tisuća eura
  • Osmina finala - 1,1 milijun eura
  • Četvrtfinale - 1,5 milijuna eura
  • Polufinale - 2,4 milijuna eura
  • Plasman u finale - 4,5 milijuna eura
  • Naslov prvaka - 8,5 milijuna eura

Sve utakmice UEFA Europske lige, uključujući sve utakmice Dinama u skupini, ekskluzivno možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Europska liga

Skupina D

Anderlecht-Dinamo Zagreb0:2
Fenerbahče-Spartak Trnava2:0
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Dinamo Zagreb22006
2.Fenerbahče21013
3.Spartak Trnava21013
4.Anderlecht20020

Sljedeće utakmice

25.10.Anderlecht-Fenerbahče
25.10.Spartak Trnava-Dinamo Zagreb