POBJEDA I NASLOV

Lorenzo trijumfalno završio MotoGP sezonu

07.11.2010 u 16:55

Bionic
Reading

Devetom pobjedom u sezoni španjolski vozač Jorge Lorenzo trijumfalno je završio ovogodišnje natjecanje u kraljevskoj klasi. To mu je ukupno treći naslov prvaka, ali tek prvi u klasi MotoGP

Španjolac Jorge Lorenzo (Yamaha) pobjednik je posljednje utrke svjetskog prvenstva u motociklizmu u klasi MotoGP, Velike Nagrade Valencije čime je potvrdio naslov svjetskog prvaka u ovoj klasi. Lorenzo je danas slavio ispred Australca Caseyja Stonera (Ducati) i valentina Rossija (Yamaha).

Lorenzo je u Valenciji izborio devetu pobjedu ove sezone i na koncu je sakupio 383 bodova, 138 bodova više od sunarodnjaka Dania Pedrose na Hondi, dok je treće mjesto u ukupnom poretku osvojio Rossi sa 233 boda. Za 23-godišnjeg Španjolca rođenog na Balearima ovo je treća svjetska titula. Prve dvije je osvojio u klasi 250 ccm 2006. i 2007. godine. U 'kraljevskom razred' nastupa posljednje tri sezone.

U klasi Moto2 pobjedu u posljednjoj utrci sezone izborio je Čeh Karel Abraham (Honda) ispred Talijana Andree Ianonea (Speed Up) i Španjolca Juliana Simona (Suter). Titula svjetskog prvaka i prije utrke u Valenciji pripala je Španjolcu Toniju Eliasu ispred Simona i Ianonea.

U kategoriji do 125 ccm naslov prvaka svijeta osvojio je Španjolac Marc Marquez (Derbi) koji je danas zauzeo četvrto mjesto. Njegov jedini konkurent za naslov, sunarodnjak Nicolas Terol (Aprilia) utrku je završio na trećem mjestu, no to mu nije bilo dovoljno. Marquez je ukupno osvojio 310 bodova, dok je Terol sezonu završio sa 295 bodova. Inače, pobjednik utrke u Valenciji je Britanac Bradley Smith (Aprilia) ispred Španjolca Pola Espargara (Aprilia).