KOMENTAR IVANA ŽURIĆA

Livaja mora shvatiti da se ovako ne ponaša kapetan Hajduka; prijeti mu ogromna kazna!

25.05.2023 u 11:45

Bionic
Reading

Nakon novog slavlja i osvajanja SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa kapetan Hajduka Marko Livaja postao je glavna tema zbog nesportskog ponašanja. Zbog toga mu prijeti velika kazna

Zabio je Marko Livaja (29) gol iz penala u sudačkoj nadoknadi finala SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa za 2:0 protiv Šibenika i tako potvrdio novu veliku pobjedu Bilih.

>> HNS pokrenuo disciplinski postupak protiv Marka Livaje!

Skinuo je potom dres i krenuo proslavljati taj gol, ali je prvo imao poruku za Funcute, navijače Šibenika.

Da, treba reći da je s njihove tribine bilo pogrdnih povika prema Livaji, a on im je nakon zabijenog gola odlučio uzvratiti. Gestikulirao im je kapetan Hajduka pomoću dva prsta, aludirajući na ispadanje Šibenika u drugi razred hrvatskog nogometa. I sve bi bilo u najboljem redu da je sukob Livaje i Funcuta ostao na toj 'provokaciji'. No on je po završetku utakmice ipak prešao granicu dobrog ukusa.

Torcida je slavila na tribinama, igrači Hajduka na terenu, pjevalo se i veselilo. S razlogom, jer Bili su više nego zasluženo drugu sezonu u nizu osvojili SuperSport Hrvatski nogometni kup. I trebalo je slaviti, jer ovo je još jedan trofej u klupskim vitrinama, najbolji znak da se Hajduk vraća na pozicije koje mu u hrvatskom nogometu i pripadaju.

Nažalost, u tim trenucima euforije i zasluženog slavlja kapetan Bilih, ujedno hrvatski reprezentativac, jednostavno je zaboravio da ponekad treba postaviti jasne granice. Jer u tim trenucima više ne predstavljaš samo sebe, već si kapetan, vođa momčadi, prvi među jednakima na terenu i u svlačionici, najveća si zvijezda Hajduka, hrvatski reprezentativac, već sad legenda Poljuda, idol i uzor desecima tisuća navijača, mladima diljem Hrvatske. I tu je Livaja, ponovno, napravio pogrešku...

>> MAXSport – najbolje od hrvatskog nogometa! Više informacija OVDJE.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

U pobjedi se ne uzvisi, u porazu se ne ponizi, pouka je naših starih. Livaja ju je zaboravio i ignorirao. U euforičnom se slavlju dohvatio megafona te s travnjaka stadiona na Rujevici poveo pjesmu, a Torcida ga je vjerno pratila.

'Freze, traktori i seoski putevi! Pi*ke šibenske, pi*ke šibenske, dobit ćete batine!' orilo se Rujevicom. Livaja je u tim trenucima držao megafon i nije baš jasno je li on ovu pjesmu i poveo, ali ju je pjevao.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

Livaja je ipak malo pretjerao, čega je vjerojatno danas i sam svjestan. Svi mogu shvatiti taj trenutak euforije, sportske strasti, ali to nije bilo ponašanje dostojno kapetana Hajduka i hrvatskog reprezentativca.

Prizemno vrijeđanje suparnika i prijetnje nasiljem - i to s nogometnog travnjaka, na terenu na kojem se već godinama FIFA i UEFA svim silama bore baš protiv te i takve retorike - neprihvatljiv su čin vrijedan svake osude. Zbog svega će ga gotovo sigurno kazniti disciplinski sudac HNS-a Alan Klakočer, a prema pravilniku, moguće je da dobije tri do 12 utakmica suspenzije! A koliko bi to bio velik udarac za Hajduk, ne treba posebno objašnjavati.

Nešto kasnije, tijekom četvrtka, Hrvatski nogometni savez pokrenuo je disciplinski postupak protiv Marka Livaje.

Jer nije prvi put da Livaja ovako javno vrijeđa protivnike. Podsjetimo, u prosincu 2021. godine Klakočer je kaznio njega i Danijela Subašića zbog povrede Kodeksa o ponašanju nogometnih djelatnika jer su pjevali pogrdne pjesme nakon pobjede u derbiju protiv Dinama.

>> Sve videosažetke SuperSport Hrvatske nogometne lige pogledajte OVDJE.

  • +67
Hajdukovo slavlje i dodjela medalja Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic

'Mrzim Dinamo, srpsko ime to', pjevao je Livaja tada s navijačima na dočeku u Splitu te je zbog toga kažnjen s 35.000 kuna. Može se očekivati i da će nakon ovog novog incidenta reagirati HNS, pa mu ne gine nova kazna. Vjerojatno i teža, jer kao recidivist nije ništa naučio. I da, nakon svega je Livaja u očima navijača Hajduka još više porastao, iako već sad ima status božanstva. Ali poruka koju je odaslao apsolutno je pogrešna...

Šteta, jer umjesto da svoju neupitnu popularnost iskoristi za dobrobit i promociju Hajduka, hrvatskog nogometa i sporta općenito, Livaja se 'zakopava' kao predvodnik i 'prvi glas' skandaloznih ispada za svaku osudu.

  • +29
Doček igrača Hajduka na Poljudu nakon osvojenog SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa, 25.5.2023. Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL