dobio najveće priznanje

Lionel Messi zbog ovog detalja razbjesnio cijelu Kataloniju i izazvao pomutnju; je li ovo napravio namjerno?

17.05.2019 u 12:23

Bionic
Reading

Jedan od najboljih nogometaša svih vremena Lionel Messi postao je priča dana u Barceloni nakon što je dobio najveće priznanje vlade Katalonije, Križ svetog Jurja (Creu de Sant Jordi)

Spomenuto priznanje dodjeljuje se od 1981. godine, a podatak kako ga je prije njega od nogometaša dobio jedino legendarni Johan Cruyff – dovoljno govori. Slavnom Argentincu Messiju, koji je ispisao povijest kluba i ostavio neizbrisiv trag, nagradu je na gala večeri uručio katalonski predsjednik Quim Torra.

Svakako treba naglasiti da je Messi ovo prestižno priznanje dobio 'zbog sportskih postignuća, humanitarnog rada te doprinosa cijelom katalonskom društvu'.

No kada je stupio na pozornicu i primio svoju nagradu, Messi je, iz tko zna kojeg razloga, nakon što se dvoranom proširio pljesak uz skandiranje Kataloniji i povike 'Sloboda svim političkim zatvorenicima!', ostao mirno stajati dok su svi u dvorani oko njega euforično pljeskali i skandirali u čast onima koji su završili u zatvoru u borbi za katalonsku neovisnost.

Ta njegova gesta postala je tema dana i predmet rasprave uz pitanje 'zašto je tako mirno stajao i znači li to da ne podržava neovisnu Kataloniju'.

U priloženom videu može se vidjeti kako je Messi na početku sramežljivo zapljeskao, a nakon toga, kada su okupljeni svojom gestom željeli poslati poruku vlastima u Madridu – ostao je mirno stajati. Očito je procijenio kako se ne bi bilo pametno uplitati u političke priče. Naravno, neki su njegovu gestu, jer jako dobro zna što se događa u Kataloniji, opisali jednom riječju - 'bojkot'.

Tako je jako razljutio Katalonce pa ispada kako je - nakon što je dobio najveće priznanje vlade Katalonije - postao i najomraženiji sportaš u njoj.