Potpuni kaos u klubu

Lionel Messi prozvao predsjednika Barcelone i podsjetio na veliku pobunu iz 1988. nakon koje je 14 igrača napustilo klub

04.04.2020 u 09:02

Bionic
Reading

Lionel Messi je svojom objavom podsjetio na veliku pobunu Hesperiju iz 1988. godine nakon koje je 14 igrača napustilo klub

Velika kriza trese Barcelonu nakon što je svojim igračima smanjila plaće zbog pandemije koronavirusa. Lionel Messi je preko društvenih mreža objavio kako su igrači pristali na smanjenje plaća, a u podužoj poruci je prozvao i vodstvo kluba zbog ponašanja prema igračima.

'Ne čudi nas da nas je klub htio staviti pod povećalo i pokušati nas prisiliti na nešto što smo i tako mislili napraviti', napisao je, među ostalim, prije nekoliko dana Messi i tako otkrio da u klubu vlada veliki kaos.

Navodno su u ratu igrači i uprava kluba na čelu s predsjednikom Josepom Marijom Bartomeuom kojem su ove Messijeve riječi i bile upućene, a španjolski mediji pišu kako sve vodi prema dobro poznatom scenariju iz 1988. godine i raspadu cijele ekipe.

Marca piše kako Messijev istup pomalo miriše na veliku revoluciju nazvanu Hesperia pobunom. Hesperia pobuna dogodila se 1988. godine kada su igrači Barcelone ustali protiv tadašnjeg predsjednika Josea Luisa Nuneza i njegove uprave. Neslaganje oko ugovora, isplata plaća i poreza su doveli do pobune cijele prve momčadi koja se s trenerom Luisom Aragonesom sastala u Hesperia hotelu kako bi napravila manifest.

U spomenutom manifestu je izdvojeno sedam točaka koje su bile kritika Nunezove nogometne vlade. Tih sedam točaka bilo je:

  • 'Profesionalnost i poštenje ekipe više ne smije biti propitkivana.'
  • 'Izgubili smo povjerenje u predsjednika.'
  • 'Osjećamo se potpuno prevarenima od strane predsjednika.'
  • 'Predsjednik uopće ne mari za navijače.'
  • 'Predsjednik nas je uvijek pokušavao potkupiti i razdvojiti.'
  • 'Povijesni klub s vrijednostima katalonskog naroda je odnarođen i otuđen.'
  • 'Zaključak je, iako je peticija za predsjednikovu ostavku pravo članova kluba, ostavku predsjednika sada predlaže ekipa', stajalo je u manifestu.

Svih 23 igrača i stručni stožer su stali iza ovog manifesta iako Gary Lineker i Bernd Schuster nisu bili na sastanku. Jedini 'izdajnik' ispao je Schuster koji se nakon par sati ogradio i rekao da nema veze s navedenim. Navijači su pak, iziritirani Barcinom lošom sezonom u kojoj su završili na šestom mjestu, stali uz upravu i igrače prozvali zbog toga što misle samo na novac.

Igrači su se pravdali da ne žele više novaca, nego samo pravdu i bolju upravu. Na kraju sezone Nunez je ostao predsjednik i najavio da Johan Cruyff dolazi na mjesto glavnog trenera. 14 igrača je napustilo klub zbog neslaganja i nepovjerenja u upravu. Na kraju je Cruyff od Barce napravio ekipu iz snova i osvojio Europski kup četiri godine kasnije s Nunezom kao predsjednikom.

Messijeva objava podsjeća na Hesperia pobunu, a kako će se sve završiti, ostaje za vidjeti...