NAJBOLJI NA SVIJETU

Lionel Messi osvojio svoju osmu Zlatnu loptu u karijeri!

30.10.2023 u 22:38

Bionic
Reading

France Football dodijelio je Zlatnu loptu, najprestižniju pojedinačnu nagradu u svijetu nogometa, a dobio ju je Lionel Messi

Iza Messija ostali su Erling Haaland i Kylian Mbappe. U izboru je sudjelovao po jedan novinar iz svake od 100 najbolje rangiranih zemalja po FIFA-inoj ljestvici. Glasali su tako da su odabrali pet igrača kojima su davali od jednog do pet bodova. Luka Modrić je završio u izboru kao 10., a Joško Gvardiol 25.

Messi je ovu nagradu osvojio zahvaljujući ključnoj ulozi koju je imao na putu Argentine do osvajanja naslova svjetskog prvaka krajem prošle godine u Katru.

Svjetska prvakinja sa Španjolskom i europska prvakinja s Barcelonom Aitana Bonmatí uzela je Zlatnu loptu u ženskoj konkurenciji!

Trofej Gerd Müller nagrađuje najboljeg strijelca sezone. Erling Haaland mreže je tresao 56 puta tijekom sezone 2022.-2023., što mu je donijelo nagradu za najboljeg strijelca. Prošle godina nagrada je otišla u ruke Roberta Lewandowskog.

Trofej Kopa namijenjen najboljem mladom igraču pripao je Englezu Judeu Bellinghamu, Trofej Jašin za najboljeg golmana osvojio je Argentinac Emiliano Martínez, a u toj konkurenciji Dominik Livaković je bio sedmi.

Za najbolju mušku momčad proglašen je europski i engleski prvak Manchester City, dok je najboljom ženskom ekipom proglašena Barcelona, europski i španjolski prvak.

Brazilac Vinicius dobitnik je posebne nagrade Socrates za svoj humanitarni rad.

  • +9
Zlatna lopta 2023. Izvor: Profimedia / Autor: FRANCK FIFE / AFP / Profimedia