RECEPT ZA POVIJEST

Lijeva noga i Božja ruka

15.06.2010 u 19:42

Bionic
Reading

Čak i prije rata na Falklandskom otočju Argentina i Engleska razvili su jedno od najizraženijih sportskih rivaliteta na svijetu. Naglasak je bio na nogometu, a najpoznatija etapa je SP u Meksiku prije 24 godine

Maradona je na desnoj ruci imao kapetansku traku, a to četvrtfinale ostat će upamćeno po lijevoj. I nozi, kojom je već godinama radio čuda, ali još više po ruci kojom je prevario vratara Shiltona i tuniškog suca Bennaceura.

Koji vam je draži?

Argentina je u dvoboj ušla kao blagi favorit, no 115 tisuća ljudi na stadionu Azteca u prvom poluvremenu nije vidjelo golove. To se ubrzo promijenilo, u prvih deset minuta Maradona je zabio dva i Englezima pokazao izlazna vrata. Prvi je postignut famoznom 'Božjom rukom', kako je tom golu još godinama kasnije tepao sam Diego, a drugi nakon genijalnog prolaza u kojemu je pretrčao 60 metara, promiješao šestoricu igrača i zabio u praznu mrežu.

Lineker je pred kraj dvoboja smanjio rezultat, ali Argentina je sa 2:1 prošla dalje i sedam dana kasnije na istom stadionu uzela svoj drugi naslov svjetskog prvaka.

Englezi su 'mitraljirali' danima nazivajući Maradonu najvećom sramotom nogometne igre i poštenja uopće. 'Mali zeleni' samo se smješkao i ponavljao da je gol rukom njegov najdraži u karijeri i da za takvu prijevaru treba biti umjetnik. Uostalom, zabio je sličan gol i u dresu Boce i ni zbog njega nije nikada javno požalio.