DR. NEMEC ZA TPORTAL

Liječnik reprezentacije otkrio nam je nevjerojatan detalj o teškoj ozljedi Šime Vrsaljka; kako je to moguće?

31.01.2019 u 10:21

Bionic
Reading

Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom za nešto manje od dva mjeseca novi je kvalifikacijski ciklus, kroz koji će Dalićeva momčad loviti nastup na Euru 2020. godine. Međutim, već sada je jasno kako će, osim umirovljenog trojca - Subašić, Ćorluka, Mandžukić - Hrvatska u te dvoboje ući i bez ozlijeđenih obrambenih igrača Vrsaljka i Pivarića

Loše vijesti za izbornika hrvatske nogometne reprezentacije Zlatka Dalića stigle su ovih dana. Naime, Šime Vrsaljko, kao jedan od najstandardnijih u momčadi koja je na Svjetskom prvenstvu osvojila srebrno odličje, sasvim sigurno neće biti na dispoziciji neko vrijeme. Baš kao ni Josip Pivarić, kojem je stradao prednji križni ligament na pripremama kijevskog Dinama. Dvije teške ozljede pokosile su obrambeni red naše nacionalne selekcije...

  • +17
Prof. dr. Boris Nemec Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Što se Pivarića tiče, to je tipična sportska ozljeda, česta kod nogometaša. Puknuće prednjeg križnog ligamenta, koje se njemu, nažalost, opet dogodilo. Doduše, ovog puta na drugoj nozi nego što je to bio slučaj prije nekoliko godina. Ići će Pivarić na operaciju kod dr. Damira Hudeca u specijalnu bolnicu Sveta Katarina u Zaboku i s obzirom na stručnost doktora, ali i ozbiljnost pacijenta, koji je uporan i poslušan, vjerujem kako će sve proći, a to znači i oporavak, u najboljem redu', pojasnio je za tportal dr. Nemec, inače liječnik hrvatske nogometne reprezentacije, koji već godinama prati sve te igrače.

I dok se kod Pivarića može govoriti o 'zloj sudbini', kod Šime Vrsaljka situacija je kudikamo delikatnija. Iako nije dr. Nemec upirao prstom i tražio odgovorne, upozorio je na jedan važan, zapravo nevjerojatan detalj:

'Vrsaljku je stradao stražnji križni ligament, koji po mom mišljenju nije adekvatno liječen. Odnosno, taj cijeli rehabilitacijski proces nije išao onako kako je trebao ići, a sve ovo posljedica je tog i takvog liječenja. Stoga sada ne mogu ništa unaprijed govoriti - sve dok mu liječnik ne otvori koljeno i vidi kakvo je stanje 'unutra', nećemo moći prognozirati period koji će mu trebati za oporavak', mirnim glasom kazao je Nemec, iza kojeg je ogromno iskustvo i svaka njegova riječ ima težinu.

Nakon ovih riječi samo se možemo upitati kako je to moguće i hoće li netko odgovarati zbog svega?

  • +21
Šime Vrsaljko, hrvatski reprezentativac Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Ali s obzirom da znate o čemu je riječ, možete li iz dosadašnje prakse barem procijeniti koliko Vrsaljka neće biti na terenu?

Ponavljam, dok liječnik ne vidi koljeno, ne mogu ništa prognozirati. Ali kada znamo da je riječ o hrskavici, ovisno o njezinom oštećenju, onda je jasno da oporavak traje od šest mjeseci do godinu dana.

I ovdje dolazimo do još jednog važnog detalja. Šime Vrsaljko je uz svu tu bol, a koju evidentno trpi još iz vremena dok je nosio dres madridskog Atletica, odigrao Svjetsko prvenstvo na iznimno visokoj razini?

'Već sam mu tada govorio da je fenomen. To što je on trpio i kakvu je bol podnosio, zbilja je nevjerojatno. Ali on je bio taj koji se žrtvovao, koji je govorio da može i želi. Naši fizioterapeuti su mu pomagali uklanjati bol, olakšavati mu tegobe, a vidjelo se da mu terapija i pomaže. Međutim, očito se toga svega nakupilo, a znamo kako u tim najvećim klubovima, posebice u ligama petice, utakmice se igraju svakih nekoliko dana i nema stajanja, jednostavno se koljeno nije stiglo oporaviti i sada je sve došlo na naplatu', zaključio je dr. Boris Nemec.