nevjerojatne cifre

Leo Messi je prava tvornica novca; nećete vjerovati koliko je PSG zaradio od kada je Argentinac stigao na Park prinčeva

24.06.2022 u 12:34

Bionic
Reading

Prošlog je ljeta Leo Messi kao slobodan igrač potpisao za PSG. Dobio je ugovor od 30 milijuna eura na godinu plus 10 milijuna na ime ostvarenih bonusa, a sada su iz kluba objavili koliko je njegovim dolaskom profitirao PSG. Cifre su nevjerojatne...

Sportski gledano, Leo Messi i PSG nikako ne mogu biti zadovoljni prvom sezonom suradnje. Sam Messi se dobar dio sezone tražio i nije igrao na svom nivou, do kraja je sakupio tek 11 golova i 15 asistencija za novu momčad, a to mu je jedna od statistički najlošijih sezona u karijeri. Uz sve to je PSG osvojio samo jedan trofej, titulu prvaka Francuske, pa s te strane nitko ne može biti zadovoljan.

No, postoji i druga strana priče. Nije sve u golovima, asistencijama i trofejima, nešto je i u novcu. A tu se Leo Messi pokazao kao prava pravcata tvornica istog.

Naime, predsjednik PSG-a Nasser Al Khelaifi je u razgovoru za Marcu otkrio kako je klub s Parka prinčeva dolaskom Lea Messija višestruko profitirao.

'Messijev dolazak donio nam je 10 novih sponzora, ali to nije jedini bonus koji nam je omogućio. Sponzorski ugovori koji su do sada nosili između tri i pet milijuna eura na godinu od prošlog su ljeta porasli na pet do osam milijuna eura', kazao je Al Khelaifi te otkrio nevjerojatnu cifru zarade:

'Za manje od godinu dana, koliko je Messi u klubu, uprihodili smo rekordnih 700 milijuna eura!'

To bi značilo da je PSG na svaki uloženi euro u Lea Messija zaradio gotovo 18 puta više! Već u prvoj godini njegovog ugovora! Jer nakon Messijevog potpisa za PSG u klub su stigli novi sponzori kao što su Dior, Gorillas, Crypto.com, Autohero, GOAT, Smart Good Things, Infinity Sports Water, Geekvape, PlayBetR, Volt, Big Cola...

Uz sve to je klub profitirao i na tržištu kriptovaluta. Vrijednost PSG-ovog 'coina' se u manje od godinu dana udvostručila i klub je zaradio čak 300 milijuna eura!

A zaradi ti nije kraj. Financijska analiza otkriva kako je PSG sezonu prije Messija od dresova zaradio 'samo' 41 milijun eura. Tu su cifru na Parku prinčeva dosegli već na pola netom završene sezone... PSG je prvi put u sezoni prodao više od milijun dresova, a čak 60 posto ih je bilo s Messijevim imenom na leđima. Fascinantan je podatak kako je samo u prva tri sata nakon njegovog potpisa prodano dresova u vrijednosti od 933.000 eura!

Dodatna zarada u blagajnu PSG-a stiže i s društvenih mreža. Za sve 'kriv', pogađate, Leo Messi! Odmah nakon njegovog dolaska PSG je dobio 15 milijuna novih pratitelja i prešao broj od 150 milijuna fanova!

'Od toga tjedno zaradimo 1.4 milijuna eura. Zbog Messija smo postali prvi klub s 10, pa onda i 20 milijuna pratitelja na TikToku i najvažniji francuski brend na Instagramu gdje smo prije njega imali 38.5 milijuna pratitelja, a sada ih brojimo 60.9 milijuna', otkrio je Al Khelaifi te ponosno zaključio:

'Uz sve to, za naše domaće utakmice više uopće nema ulaznica. Rekorderi smo među europskim klubovima po prihodu na dan utakmice na stadionu. Na listama čekanja za obične i VIP ulaznice je osam puta više ljudi nego što stane na stadion...'