samo za tportal

Legendarni Otto Barić kritizirao upravu Dinama zbog nagle smjene trenera Jovićevića, ali i predložio najboljeg kandidata: Zašto se ne pruži prilika...

07.07.2020 u 09:18

Bionic
Reading

Veliki nogometni stručnjak, danas umirovljeni Otto Barić, koji je godinama bio vezan i uz zagrebački Dinamo, s dosta je razočarenja doživio još jednu trenersku smjenu, odnosno odlazak Igora Jovićevića s klupe 'modrih'

Bivši hrvatski nogometni izbornik, danas 87-godišnji Otto Barić, koji je trenerski kruh zarađivao i u njemačkoj Bundesligi, a s austrijskim klubovima igrao i finala europskih kupova, godinama je bio vezan i uz zagrebački Dinamo.

Nakon imenovanja Igora Jovićevića za nasljednika Nenada Bjelice na trenerskoj funkciji u Dinamu, među rijetkima je 'povukao ručnu', i pozivao mladog trenera na oprez. Rekao je i tada Otto Barić da je riječ o perspektivnom treneru, ali da dolazi u krivo vrijeme. I sada se pokazalo da je iskustvo presudilo.

'Nisam sumnjao u njega, nego sam to sve pomislio jer znam da Dinamo lako mijenja trenere. A pogotovo mi se nije sviđalo kako su se riješili Bjelice, na čije je mjesto stigao Jovićević', javio se za tportal Otto Barić, pa nastavio.

'Žao mi je što se to dogodilo Jovićeviću, ali nažalost, to bi se dogodilo bilo kome drugome. Ja sam uz Dinamo 50, 60 godina i doživio sam već stotinjak ovakvih promjena. Ali u Dinamu se nitko ne pita, kada smjene ovako mladog i perspektivnog trenera, što će biti s njime'.

U nekim analizama sada se Jovićeviću zbrajaju greške, odnosno spočitava forsiranje mladih igrača.

'Nije napravio nikakvu grešku. Jer Dinamo je taj koji se mora odlučiti, hoće li se forsirati mlade igrače, pa onda ponekad i izgubiti, ili će igrati stariji. Jovićević se odlučio za mlade, ali čini se da je uprava htjela i mlade igrače i rezultat, a to nitko ne može garantirati. Drugim riječima, Jovićević nije imao potporu kluba'.

Cijela ova situacija evidentno je razočarala Barića.

'Da li ti ljudi koji mijenjaju trenere znaju što trener jest? Radi se o tome da je trener kao dirigent, koji upravlja orkestrom. I ako ima dobre glazbenike u orkestru, odnosno dobre igrače u momčadi, može pokazati koliko je dobar dirigent. I tko odlučuje tko će biti trener? Ne moram reći da je to danas Zoran Mamić, koji je prije par mjeseci htio otići iz kluba, a vratio se i na, za mene čudan, način. Ja sam tijekom karijere radio u kvalitetnim klubovima, i imao predsjednike koji su ti poput prijatelja ili oca. I samo uz takvog predsjednika možeš napraviti dobar posao. Sada u Dinamu takvog odnosa nema'.

S obzirom na to da se u Dinamu očito neće puno toga promijeniti, niti novom treneru neće biti jednostavno?

'Ja se čudim jako zašto se prilika ne pruži trenerima koji imaju iskustvo ali i koji su bili dio Dinamove igračke povijesti? Na primjer, zašto se ne pruži prilika Tomislavu Ivkoviću, koji je dokazani trener a bio je i veliko ime na terenu. Dinamu treba iskusni trener, koji je prošao puno toga. Nije dobro da se mlađe trenere gura u vatru, a da nemaju podršku. Tek je Zoran Mamić bio zaštićen, ali samo jer ga je čuvao brat Zdravko. Sjećam se kako su se u Dinamu, kroz povijest, lako riješili i Đalme Markovića i Kobešćaka. To nije dobro', završio je Otto Barić.

  • +15
Nk Rijeka - NK Dinamo; HT Prva liga, 5.7.2020. Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX