ekskluzivno

Legendarni Nikša Kaleb otkrio dva detalja koji Červaru i igračima mogu donijeti puno veselja

17.01.2019 u 09:18

Bionic
Reading

Bivši proslavljeni hrvatski rukometni reprezentativac Nikša Kaleb, koji je poznat i po svojim detaljnim opservacijama o svemu što se događa na rukometnim terenima, komentirao je dosadašnji put momčadi Line Červara na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj i Danskoj

Nikša Kaleb, bivši rukometni reprezentativac koji je najvrednije trofeje - a to su svjetsko i olimpijsko zlato - osvajao pod palicom Line Červara i koji je u dresu reprezentacije odigrao 79 utakmica te postigao 152 gola, itekako je meritorna osoba za komentiranje dosad učinjenog na Svjetskom prvenstvu.

I za razliku od navijača, koji su već poletjeli te očekuju Hrvatsku barem u finalu, Nikša Kaleb vjeruje da Hrvatska može 'jako puno', no da za sve treba mudrosti i 'hladne glave'.

Hrvatska iz utakmice u utakmicu raste, a posebno se to vidjelo u ogledu protiv Makedonije. Ima li još prostora za rast, odnosno gdje bi se mogao napraviti dodatni pomak?

'Vezano za rast, prostora još ima u obrani na način da se poveća agresivnost i broj faula te se na taj način protivnika dovede u situaciju da šutira pod dodatnim pritiskom i time olakša posao našim vratarima. Prvenstveno mislim na utakmicu protiv Španjolske jer dosadašnji protivnici kvalitetom ipak nisu bili u rangu Španjolaca', odgovorio je Nikša Kaleb, koji je oduševljavao svojom igrom, ali i golovima s lijevog krila.

  • +6
Hrvatska - Makedonija Izvor: Pixsell / Autor: Sven Hoppe/DPA/PIXSELL

Nama se čini da imamo još 'rezerve', tim prije što izbornik još uvijek ne koristi u velikoj minutaži Cindrića i Štrleka?

Iako Mandić nema iskustvo Štrleka, za utakmicu protiv Španjolaca po meni je u laganoj prednosti nad Štrlekom zbog visine i igre u obrani. Do sada smo si mogli priuštiti taj luksuz da odmaramo Cindrića i Štrleka s obzirom na snagu protivnika, ali ono što nam je najvažnije jest koliko ćemo sačuvati Duvnjaka jer se troši igrajući u obrani i napadu.

Kakvim vam se čine potezi Line Červara, od odabira golmana, posebice Šege, koji je zadivio svijet, pa i davanja lijepe minutaže mladim igračima, poput Šipića, Mandića, Vrankovića?

Nema tu neke posebne priče oko poteza Line Červara. Mladi igrači svoj talent jedino i mogu potvrditi tako da dobiju šansu, a onda je iskoriste na pravi način, što su nabrojani momci i napravili na najbolji mogući način.

Osim toga, Červar je mudro skinuo teret s leđa, rekavši da je prvi i primarni cilj plasman na Olimpijske igre.

Lino je iskusan i zna što radi. Prebacivanjem fokusa s borbe za medalje, priče o favoritima i kalkulacija o mogućim protivnicima u drugom krugu na sudjelovanje na OI, cijeloj ekipi, a osobito mlađim igračima, daje dodatni motiv da se bore za nešto što je također veliki uspjeh. Sudjelovanje na OI je samo po sebi veliki događaj u karijeri svakog sportaša.

Mnogi Mandića uspoređuju s vama. Vidite li sličnosti i kakvu mu karijeru predviđate?

Naravno da će njegova karijera ovisiti isključivo o njemu i razini kluba za koji će nastupati. Za sada je u dobroj poziciji, igra u klubu koji se svake godine natječe na europskoj razini, a greškice koje mu se događaju će s vremenom biti sve manje. Uglavnom, ne smije se zadovoljavati efektnim golovima, brojem golova, tapšanjem po ramenu, već mora svaki dan biti gladan za onim da bude najbolji i da u obrani 'jede ljude'. Kasnije jednostavno sve legne na svoje.

I za kraj, bi li dvoboj protiv Španjolske, posebice nakon remija Francuske i Njemačke, otvorio Hrvatskoj vrata polufinala?

'Upravo sam ranije spominjao fokus, a psiholozi znaju jako dobro što to znači. Mogu samo ponoviti da ne treba razmišljati o kalkulacijama jer bez obzira na remi Francuza i Nijemaca, tko nam garantira da ćemo pobijediti Španjolce? Zato treba čvrsto stajati na zemlji, razmišljati kako se opustiti i odigrati bez grča sve ono što znamo i možemo', zaključio je Nikša Kaleb.