SAMO ZA TPORTAL

Legendarni Goran Jurić poslao jasnu poruku; ovo bi trebali pročitati svi Dinamovi igrači

11.12.2019 u 09:59

Bionic
Reading

Nogometaši Dinama večeras od 18.55 sati igraju posljednji dvoboj C skupine Lige prvaka, a suparnik momčadi Nenada Bjelice aktualni je engleski prvak, predvođen jednim od najboljih svjetskih trenera, Pepom Guardiolom. Naravno, netko bi rekao 'pa što Dinamo ima tražiti protiv takvog protivnika', ali Goran Jurić itekako zna da se i protiv takvih suparnika može igrati

Pogled na vrijednost, što igrača, što kluba, jasno bi sugerirali kako Dinamo protiv Manchester Cityja nema nikakvih izgleda. No, nogomet je čudan, ponekad i čaroban, pa se velike priče događaju.

U takvom uvjerenju večeras će put maksimirskog stadiona 30-tak tisuća navijača, a među njima i legendarni Goran Jurić, danas 56-godišnjak, nekad jedna od najčvršćih karika Dinamove obrane. Kod njega riječ 'strah' nije postojala, a s Dinamom je pisao lijepe priče.

  • +4
Dinamov trening uoči utakmice protiv Manchester Cityja Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Prvo kada je deklasiran beogradski Partizan 5:0, potom kada su protiv tadašnje europskog prvaka, Manchester Uniteda, izvukli 'nulu' na Old Traffordu.

'Ma, bile su to utakmice u kojima nisi smio pokazati strah. Išli smo u goste Manchester Unitedu, jakom, opasnom, ali svjesni da se moramo nadmudrivati. Kada su oni bolji u ofenzivi, ti moraš biti bolji u defanzivi. Ili obrnuto. Tako je i bilo, bila je to utakmica za pamćenje, a svima nama pokazala da se može igrati i protiv takvih momčadi', prisjetio se Goran Jurić jednog od rijetkih pozitivnih rezultata koje je Dinamo ostvario u okršajima protiv engleskih klubova.

S utakmice protiv Partizana, mnogi pamte vaš legendarni 'Ajmoooo', zbog kojeg se ledila krv u žilama igračima beogradskog kluba. Ima li takvih igrača u današnjem Dinamu?

'Bila mi je to najdraža utakmica bez obzira na to kakve sam sve utakmice igrao u karijeri. Ta utakmica u Maksimiru kruna je moje karijere i na prvom mi je mjestu. Kad smo 'zagrmili' u tunelu, igračima Partizana nije bilo svejedno, mislim da su se preplašili svega. A siguran sam da i u ovom današnjem Dinamu ima puno igrača, spremnih tako podviknuti. Prvi od njih je Arijan Ademi'.

Dakle, vi vjerujete da Dinamo može igrati hrabro protiv Manchester Cityja?

'Kad netko spomene Manchester City te kako igraju, odmah ti padne 'mrak na oči'. Međutim, ja tvrdim, nitko 'ne leti'. Igra se 11 na 11, imamo svoj teren, prepune tiribine. I zato je glupo unaprijed pričati da se protiv Cityja trebamo nečaga bojati. Teren je jedino mjerilo. Dinamo je već pokazao da se zna i može boriti s najjačima'.

A priče da bi Manchester City mogao ući opuštenije u ovu utakmicu, s obzirom na osiguran prolazak skupine, ali i ispite koje ima u Engleskoj?

'Slažem se, jer i oni su ljudi od krvi i mesa. I sigurno i oni doživljavaju ovu utakmicu drugačije, nego netko kome bi 'gorilo' pod nogama. I zato, iako će oni igrati jednako požrtvovno, te dati svoj maksimum, mislim da će kod naših igrača ipak biti više izražena ta želja za pobjedom'.

S obzirom na to da Dinamu igra samo pobjeda, za eventulani prolazak u osminu finala Lige prvaka, treba li Bjelica od svojih igrača tražiti 'juriš'? Osim toga, i tribine bi mogle tražiti isto.

'U svakom slučaju, Dinamo ne treba ni srljati ni jurišati, već igrati strpljivo svih 90 minuta, igrati svoju igru, i mislim da se može doći do uspjeha'.

Posebna snaga ovog Dinama je što nema 'zvijezdu' u momčadi, već su svi podređeni kolektivu. Ali taj kolektiv uvijek može izbaciti pojedinca?

'Apsolutno točno. I to je velika zasluga trenera Bjelice. Ali, kada pogledate te igrače, počev od Livakovića, pa preko Ademija, Perića, do Olma, Oršića i Petkovića, ali i svih ostalih, takvu momčad morate respektirati. A tako je sada već i svi doživljavaju. To je kvaliteta, zbog koje vjerujem u uspjeh', zaključio je Goran Jurić, Mostarac, koji je dio svoje karijere igrao i u Crvenoj zvezdi, onoj koja je 1991. godine osvojila Kup prvaka. Doduše, naslovom se nije okitio, jer u siječnju je preselio u Celtu.

'Već su se osjećala neka previranja, mi smo bili u Poreču na priprema, a meni je stigao poziv iz Španjolske, spakirao se i otišao'.