TRAVA U RIZLI I NOS DO NEBA

LeBron iskren: U srednjoj školi bio sam kreten

  • Autor: Borut Šips
  • Zadnja izmjena 24.07.2009 11:22
  • Objavljeno 24.07.2009 u 11:02
Lebron James Cleveland Cavaliers

Lebron James Cleveland Cavaliers

Izvor: Reuters / Autor: -

Danas LeBron James uživa status neosporne košarkaške veličine koja se ne uzdiže u svojoj slavi. No snažni majstor u novoj je knjizi javno priznao da nije uvijek bilo tako i da se kao mladić prilično neuspješno hrvao s teretom popularnosti

Jamesa su američki mediji otkrili kada je imao 17 godina i tada je izašao na naslovnici popularnog magazina Sports Illustrated.

'U to vrijeme je naša srednjoškolska momčad postala skupina napuhanih idiota, a ja sam prednjačio. Bili smo si sami krivi, ali nisu nam pomogli ni odrasli koji su nas doživljavali kao bića niže vrste i gotovo uživali u našoj autodestrukciji.'

Kada izlaze autobiografije, a Jamesova će izaći tijekom rujna, uvijek se u najavi izbaci nekoliko upečatljivih detalja. Evo još jednoga.

'Bio sam arogantan, tepao sam si da sam poseban. Iz današnje perspektive jasno mi je da sam trebao šutjeti, ali bio sam adolescent kojemu su u jednom trenutku prilazili valjda svi novinari svijeta.'

Priznao je i kako je na jednom gostovanju sa suigračima pobjegao iz hotela i pušio marihuanu, a smeta ga i jedna dvolična priča iz tog vremena.

'Majka, s kojom sam živio u siromaštvu, vidjela je da ćemo uskoro biti bogati i podigla kredit kako bi mi kupila auto od 50 tisuća dolara. Je li za klinca vozilo s tri televizora pretjerano. Naravno da je! Ali pred istom školom bogati su učenici parkirali puno skuplje automobile i to nitko nikada nije javno analizirao.'

Kritički se osvrnuo i prema predsjedniku uprave srednje škole koja ga je suspendirala jer je jednom prilikom obukao majicu koju je dobio iz druge škole. Dotični ga je nazivao korumpiranim balavcem i redikulom, no James je sudskim putem izborio povratak na predavanja.

Kaže kako ga je to iskustvo dodatno zbližilo s prijateljima i suigračima i da se nakon toga 'spustio na zemlju'. Pronašao je način za graditi svoju karmu i, iz onog što je danas vidljivo, čini se da je u lijepoj mjeri uspio obuzdati taštinu i postati rijetko normalna zvijezda.

Knjiga se bavi gotovo isključivo srednjoškolskim razdobljem zvijezde Clevelanda; treba nešto sačuvati i za ostala izdanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi