NBA finale

LeBron i Miami dominirali, a onda zamalo sve prosuli!

15.06.2012 u 09:32

Bionic
Reading

Vrhunsku predstavu prepunu atrakcije i uzbuđenja gledateljima širom svijeta priuštili su aktualni MVP LeBron James i nesuđeni MVP te najbolji strijelac lige Kevin Durant

Košarkaši Miami Heata slavili su u drugoj utakmici velikog finala NBA lige na gostovanju kod Oklahoma City Thundera 100:96 i tako izjednačili seriju na 1-1.

Miami je sjajno startao i otvorio susret vodstvom 18:2. Imala je floridska momčad najveću prednost, plus 17, da bi se Oklahoma nošena domaćom publikom u samoj završnici uspjela vratiti na samo minus dva. Kevin Durant je desetak sekundi prije kraja imao i priliku za izjednačenje, ali je njegov šut iskosa s lijeve strane završio na obruču. Durant je smatrao da ga je faulirao LeBron James, ali se suci nisu oglasili.

S obzirom da Oklahoma nijednom nije vodila, zaista bi bilo čudesno da je tim košem Duranta odvela utakmicu u produžetak.

James je predvodio Miami sa 32 koša, a pridodao je 8 skokova i 5 asistencija. Ukupno je 12 koševa James zabio s linije za slobodna bacanja, uključujući posljednja dva u susretu. Dwyane Wade ubacio je 24 koša uz 6 skokova i 5 asistencija, a sjajnu su partiju odigrali Chris Bosh i Shane Battier. Tako je Bosh ubacio 16 koševa uz 15 skokova, a Battier je pogodio pet trica i završio sa 17 koševa na kontu.

'Znao sam da trebamo više od Chrisa Bosha, bio je senzacionalan. Trebali smo svaki djelić njegove veličine večeras i to smo dobili. Dao nam je puno pod košem i trebamo to opet, opet i opet', komentirao je nakon susreta Miamijev trener Erik Spoelstra.

Prva četvrtina gurnula je Oklahoma City u veliku provaliju iz koje se nije uspio vratiti. Naime, igrači Thundera otvorili su susret promašivši 11 od 12 prvih šutova. Četvrtina je završila 27:15 u korist Miamija, a na kraju je to bila jedina dionica igre koja je otišla na njihovu stranu. Dovoljno za pobjedu.


'Ne možemo započeti susret rezultatom 2-18. Ne možemo toliko zaostajati, posebice to moramo ispraviti kod kuće. Moram ostati pozitivan i nastaviti raditi', rekao je Kevin Durant, najbolji strijelac Oklahoma Cityja sa 32 koša.

No podatak da je u prvom poluvremenu ubacio svega šest koševa (šut 3-9) dovoljno govori o tome da je krenuo tek u nastavku u kojem je velik dio utakmice odigrao s pet osobnih pogrešaka.

Playmaker Russell Westbrook ubacio je 27 koševa, 8 skokova i 7 asistencija, ali je gađao slabih 10-25 iz igre, a susret je otvorio šutom 1-8. James Harden bio je jedini preostali dvoznamenkasti igrač Thundera sa 21 košem, ali je u završnici utakmice dva puta napravio osobnu pogrešku u napadu kada je forsirao ulaz pod koš, a u ključnim trenucima promašio je i dva slobodna bacanja.

Bio je to prvi domaći poraz u deset ovosezonskih utakmica u doigravanju za Thunder koji je u prvoj utakmici finala uspio preokrenuti zaostatak od 13 koševa. Miami je nadskakao Oklahomu (40-36), ubacio je više poena u reketu (48-32) i tu leže razlozi njegovog trijumfa.

Sljedeće tri utakmice serije igraju se u Miamiju počevši od nedjelje.

NBA finale:

Oklahoma City - Miami 96:100 (Durant 32k, Westbrook 27k / James 32k, Wade 24k)

(serija je izjednačena na 1-1)